Menopauza

5 Ceaiuri care te pot ajuta sa te simti mai bine la menopauza

Menopauza este marcata de absenta naturala a ciclului menstrual pe o perioada de 12 luni consecutive. Este, de asemenea, perioada de scadere lenta a cantitatii de hormoni pe care femeia o produce. In timpul menopauzei, echilibrul dintre estrogen, progesteron si testosteron se schimba.

Perioada de dinainte de menopauza este numita perimenopauza si apare cu diferite simptome, printre care se numara bufeurile si schimbarile de dispozitie, care se fac simtite de regula atunci cand femeia are varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani, desi pot aparea chiar si mai devreme.

Perimenopauza este si ea o etapa naturala prin care trec toate femeile si poate dura intre 10 luni si 4 ani. In plus fata de bufeuri si schimbari de dispozitie, femeile pot prezenta urmatoarele simptome:

  • secretii anormale si uscaciune vaginala;
  • pierdere a parului;
  • crestere in greutate;
  • insomnie.

In plus, la perimenopauza si menopauza, femeile au risc mai mare de osteoporoza.

Cea mai populara metoda de combatere a tuturor aceste simptome este terapia de substitutie hormonala. Aceasta insa nu este intotdeauna foarte eficienta in usurarea disconfortului si durerilor. In astfel de cazuri, exista cateva ceaiuri care pot fi de mare folos.

Iata care sunt considerate a fi cele mai bune 5 ceaiuri pentru combaterea simptomelor neplacute din timpul perimenopauzei si menopauzei:

1.Ceaiul negru de cohosh. Radacina de cohosh negru pare sa aiba beneficii uimitoare in reducerea uscaciunii vaginale si bufeurilor pentru femeile aflate la menopauza. Cercetarile sugereaza ca acest remediu natural este cel mai eficient pentru femeile care sufera de menopauza precoce, fiind considerat a fi una dintre cele mai bune alternative la terapia de substitutie hormonala.

2.Ceaiul de trifoi rosu. Folosit in primul rand pentru a trata bufeurile si transpiratiile nocturne la femeile aflate la menopauza, trifoiul rosu poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata tensiunea arteriala ridicata, pentru a imbunatati rezistenta oaselor si pentru a stimula imunitatea. In plus, nu are efecte adverse.

Trifoiul rosu contine fitoestrogeni, o forma de estrogen pe baza de plante, care ajuta la ameliorarea dezechilibrelor hormonale cauzate de menopauza.

3.Ceaiul de ginseng. Ginsengul s-a dovedit a fi de mare folos in reducerea aparitiei si severitatii bufeurilor si transpiratiilor nocturne la femeile trecute de 50 de ani. Mai mult, cercetarile recente au constatat ca aceasta planta originara din China poate ajuta femeile aflate in postmenopauza sa diminueze riscul bolilor cardiovasculare. Totodata, ceaiul de ginseng, consumat in mod regulat, poate ajuta la cresterea excitarii in timpul actului sexual.

4.Ceaiul verde. Un studiu din 2009 a aratat ca ceaiul verde poate fi un tratament eficient pentru intarirea sistemului osos si reducerea riscului fracturilor osoase, in special la femeile aflate la menopauza.

Ceaiul verde este, de asemenea, plin de antioxidanti, cofeina si EGCG, un tip de catechine care stimuleaza metabolismul, contribuind la combaterea cresterii in greutate.

5.Ceaiul Dong Quai. Aceasta licoare minunata ajuta la echilibrarea si reglarea nivelurilor de estrogen la femeile care intra in menopauza, avand de asemenea calitatea de a diminua crampele si durerile pelvine. Atentie, insa! Ceaiul Dong Quai trebuie evitat de femeile care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale deoarece acesta poate interfera cu coagularea sangelui.