Menopauza

Artralgiile: Cauzele durerilor articulare din timpul menopauzei

Durerea articulară, sau artralgia, este unul dintre cele mai obişnuite simptome ale menopauzei. Se consideră că mai mult de jumătate dintre femeile aflate la postmenopauză suferă de dureri articulare în diferite grade. Durerea articulară apărută la menopauză este o inflamaţie inexplicabilă a articulaţiei şi a muşchilor aferenţi, care nu este determinată de un traumatism sau de efort fizic. Ea este o urmare a efectului fluctuaţiei nivelurilor hormonilor asupra sistemului imunitar al femeii.

În mod normal, estrogenul are rolul de a preveni inflamaţia la nivelul articulaţiilor, dar scăderea producţiei acestui hormon în timpul menopauzei poate conduce la creşterea frecvenţei episoadelor inflamatorii şi, prin urmare, la artralgie.

Este recomandabil să nu ignori aceste dureri, iar un tratament aplicat în fazele de început poate împiedica apariţia artritei de mai târziu.

Sursa foto Flickr

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, creşte probabilitatea ca acestea să sufere de dureri articulare. După vârsta de 45-55 de ani, corpul femeii trece prin nişte schimbări dramatice ca urmare a fluctuaţiilor hormonale, hormonii jucând un rol major în menţinerea sănătăţii oaselor şi articulaţiilor.

În unele cazuri, durerea articulară poate fi atât de intensă, încât devine debilitantă, femeia nereuşind să realizeze chiar unele dintre cele mai simple operaţiuni. Articulaţiile sunt umflate, dureroase şi se observă creşterea temperaturii locale, precum şi înroşirea zonei adiacente. Durerea este exacerbată de efortul fizic şi cedează la repaus.

Precum alte simptome ale menopauzei, durerea articulară este cauzată de dezechilibrul hormonal. Deşi nu este încă foarte clar cum influenţează hormonii sexuali starea articulaţiilor, s-a observat că femeile la menopauză sunt mult mai predispuse la dureri articulare.

Când trebuie să mergi la doctor?

Iată cateva situaţii în care este obligatoriu să consulţi un specialist:

  • Dacă durerea articulară are o durată mai mare de trei zile, se mută de la o articulaţie la alta sau se agravează
  • Dacă durerea este acompaniată de febră
  • Dacă durerea articulară se însoţeşte de o scădere progresivă în greutate.

 Cum pot fi ameliorate durerile articulare?

  • Administrarea de tratament antiinflamator şi analgetic.
  • Limitarea activităților fizice care au declanșat sau agravat durerea.
  • Aplicarea de gheață sau pansament cald pe locul dureros timp de 15 minute, de câteva ori pe zi.