Menopauza

Ce trebuie sa stii despre tratarea uscaciunii vaginale

Uscaciunea vaginala este un simptom cu care se confrunta frecvent femeile la menopauza. De fapt, o treime dintre femeile ajunse la menopauza au aceasta problema. Uscaciunea vaginala provoaca iritatii, sangerari si chiar dureri in timpul actului sexual. Totodata, poate provoca jena, determinandu-le pe femei sa evite relatiile sexuale.

Cauza principala a acestei probleme este evident dezechilibrul hormonal. Estrogenul scade in timpul menopauzei, iar schimbarile fizice prin care traverseaza corpul pot provoca lipsa de umezeala in vagin si o scadere a lubrifierii naturale in timpul preludiului. Pe masura ce peretii vaginali se subtiaza si devin mai putin elastici, actul sexual poate provoca arsuri si dureri. Pentru eliminarea acestui disconfort, medicii recomanda utilizarea lubrifiantilor pe baza de apa. De asemenea, hidratantii vaginali pot fi destul de eficienti, acestia gasindu-se de regula in farmacii.

Daca eviti rezolvarea acestei probleme, cel mai probabil ca vei alege sa intretii relatii intime cu partenerul din ce in ce mai rar. Totodata, daca partenerul tau se confrunta si el cu propriile sale probleme cu functia erectila, sexul va deveni si mai strain de relatia voastra, fapt ce poate provoca tensiune in viata de cuplu.

Cel mai bun lucru pe care ai putea sa il faci este sa mergi la medicul ginecolog. Acesta va dori mai intai sa examineze cauzele posibile, doar pentru a exclude ceva mai grav. Apoi, ar putea sugera tratamente alternative, cel mai probabil terapia de substitutie hormonala. Tipul acesta de terapie s-a dovedit a fi foarte eficient pentru revenirea vietii sexuale la normal, insa are deseori diverse efecte secundare. Asigura-te ca esti informata in legatura cu toate optiunile de tratament de catre medicul ginecolog inainte de a incepe sa te tratezi.

Daca tratamentul cu hormoni este prea puternic pentru tine sau daca, pur si simplu, nu ti se potriveste, poti incerca o crema vaginala cu estrogen, aceasta fiind extrem de eficienta in stimularea organismului sa produca din nou lubrifiere naturala. O alta forma este inelul vaginal cu estrogen. Acesta se insereaza in vagin, unde va elibera o doza constanta de estrogen. Inelul in sine este foarte flexibil si moale si se inlocuieste la fiecare trei luni. Poti, de asemenea, sa incerci comprimatul vaginal cu estrogen, care este un supozitor ce se foloseste in fiecare zi timp de circa trei saptamani pe luna. Din nou, cere sfatul medicului ginecolog pentru a vedea daca aceste tratamente ar putea fi potrivite pentru tine.