Menopauza

Legatura dintre menopauza si cresterea in greutate

Multe femei iau in greutate in timpul menopauzei, chiar daca nu consuma mai multe calorii decat inainte. De asemenea, acestea observa o schimbare a siluetei, in special in jurul taliei si feselor.

Evitarea cresterii in greutate la menopauza:

Cele mai multe dintre femeile intrate in aceasta etapa a vietii vor fi nevoite sa faca anumite schimbari in dieta alimentara si sa se apuce de un program serios de exercitii fizice pentru a evita acumularea kilogramelor nedorite. Pe langa schimbarea aspectului fizic, frustrarea legata de nepotrivirea corpului in hainele preferate si impactul psihologic, cresterea in greutate reprezinta, de asemenea, un risc foarte mare pentru sanatate.

Dar ingrasarea in timpul menopauzei nu este inevitabila. Aceasta poate fi evitata prin adoptarea unui stil de viata echilibrat, bazat pe o dieta alimentara sanatoasa si sport.

De fapt, menopauza poate fi un bun motivator care sa le determine pe femei sa faca schimbari pozitive in viata lor, schimbari care sa le ajute atat sa treaca mai usor prin menopauza cat si sa beneficieze de o sanatate generala mai puternica pentru tot restul vietii.

Care sunt motivele pentru care femeile tind sa se ingrase mai usor la menopauza?

  • In primul rand, femeile la varsta a treia tind sa fie mai putin active fizic decat femeile mai tinere, astfel ca masa lor musculara scade, iar muschii lor se transforma in grasimi.
  • Apoi, mancarea pare sa fie refugiul multor femei in incercarea de a se adapta la schimbarile care au loc in jurul lor: semnele tot mai accentuate de imbatranire, incapacitatea de a se odihni, rolurile lor schimbatoare in viata celor apropiati, boala, moartea unei persoane dragi, divortul si multe alte lucruri.
  • Metabolismul unei femei se schimba foarte mult incepand cu perimenopauza, iar organismul sau pare sa acumuleze mai multe grasimi din cauza schimbarilor hormonale. Mai exact, organismul ajuns in aceasta etapa nu mai elibereaza nivelurile de estrogen si progesteron pentru fertilitate si reproducere, iar metabolismul devine mai lent.
  • Stresul este un alt factor ce le determina pe femeile la menopauza sa ia in greutate mai mult decat de obicei. Stresul determina organismul sa secrete mai mult cortizol, hormon care poate stimula ingrasarea in zona taliei.

Este important de retinut ca ingrasrea in timpul menopauzei nu se intampla peste noapte. Cu alte cuvinte, nicio femeie nu se va trezi brusc ca are 10 kilograme in plus dupa ce a intrat la menopauza. Cresterea in greutate este graduala, insa poate fi accentuata de un stil de viata dezordonat si de o dieta alimentara precara.

Complicatiile cresterii in greutate la menopauza:

Cresterea semnificativa in greutate in timpul menopauzei inseamna mai mult decat schimbare a infatisarii. De asemenea, expune organismul la riscuri majore pentru sanatate. De fapt, cresterea in greutate la femeile de peste 40 de ani creste riscul de:

  • cancer mamar;
  • boli cardiovasculare;
  • diabet de tip 2;
  • depresie.

In plus, persoanele suferinde de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 sau hipotiroidismul, isi pot agrava aceste afectiuni daca iau mult in greutate.