Menopauza

Menopauza si sexul

Din cauza nivelurilor mai scazute de estrogen in timpul perimenopauzei si menopauzei, exista cateva modificari ale functiei sexuale a femeii si ale vaginului ei. Femeile aflate la menopauza observa adesea ca au un interes mai scazut pentru sex, acest lucru fiind cauzat, in special, de sensibilitatea scazuta la atingeri.

De asemenea, din cauza nivelurilor mai scazute de estrogen, apare o scadere a aportului de sange la vagin, care produce anumite simptome neplacute, cum ar fi uscaciune, mancarime, iritatii, senzatie de arsura si disconfort sexual. Fara o lubrifiere corespunzatoare, vaginul este adesea prea uscat pentru un act sexual placut.

Aceste simptome vor aparea la momente diferite pentru fiecare femeie in parte si se pot inrautati in timp daca nu sunt tratate in mod corect, cu ajutorul unui medic specialist. Daca simptomele neplacute de la nivelul vaginului sunt tratate cu succes, sexul la menopauza poate fi la fel de placut ca inainte de aceasta etapa a vietii.

Intregul sistem de reproducere este afectat de menopauza, deoarece atunci inceteaza ciclul menstrual. Dupa cum am mai spus, acum este posibil sa iti simti vaginul mai putin lubrifiat, fapt ce va cauza senzatia de uscaciune vaginala. Aceasta problema poate fi abordata cu estrogen suplimentar si / sau prin utilizarea lubrifiantilor vaginali. Totodata, uscaciunea vaginala, disconfortul sexual si iritatiile din zona intima ce apar in timpul contactului sexual pot fi tratate cu lubrifianti solibili in apa, acestia gasindu-se in farmacii sau chiar in magazinele specializate in produse sexuale.

De asemenea, pana cand medicul iti confirma ca nu mai produci ovule si, desigur, pentru a evita bolile cu transmitere sexuala, nu trebuie sa renunti la precautii in acest sens, cum ar fi folosirea prezervativului. Este important sa te asiguri ca utilizati intotdeauna geluri, lubrifianti si creme adecvate care nu dauneaza si / sau nu slabesc latexul (materialul folosit in prezervative). Tine minte ca lubrifiantii solubili in apa pot oferi, de asemenea, un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, in special in cazul unei persoane al carui sistem imunitar a fost compromis si slabit de chimioterapie. Bolile sexuale pot fi transmise la orice varsta, asadar nu evita folosirea prezervativului pentru a te proteja de acest lucru , in special daca ai mai multi parteneri sexuali.

La menopauza, peretii vaginului pot deveni mai subtiri si mai putin elastici, acestia fiind alti factori ce pot contribui la aparitia senzatiei de durere sau de disconfort in timpul actului sexual.

Nivelul scazut de estrogen specific menopauzei nu este singurul motiv pentru lipsa apetitului sexual. Exista adesea multi alti factori ce tind sa scada libidoul: depresia, anxietatea, cresterea in greutate, scaderea in greutate, dificultatea de a controla vezica urinara, pierderea parului, medicamentele legate de alte probleme de sanatate, etc.

Cu toate acestea, nu trebuie sa presupui ca vei avea mai putin apetit sexual din cauza menopauzei. De multe ori, acest moment al vietii vine cu un sentiment de libertate sexuala datorat faptului ca, odata ce medicul iti garanteaza ca nu mai poti ramane insarcinata, te poti bucura de o viata sexuala lipsita de temeri si inhibitii. Multe femei au raportat o crestere a satisfactiei sexuale datorita acestei noi libertati. Iar in legatura cu disconfortul vaginal nu trebuie sa iti faci prea multe griji! Cu ajutorul unui ginecolog bun, poti scapa de toate neplacerile si te poti simti perfect in timpul actului sexual!