Menopauza

Pericolele menopauzei tarzii

Teoretic, menopauza este instalata la 12 luni de la ultima menstruatie a femeii. Varsta medie a femeilor romance de a ajunge la menopauza este de 49 de ani, intervalul de varsta fiind cuprins intre 39 de ani si 59 de ani.

La menopauza, productia de estrogen incetineste. Cu cat apare mai devreme, cu atat este mai mare riscul de aparitie a bolilor de inima si de oase. Dar expunerea prelungita la estrogen vine si ea cu riscuri, avand, in special, riscuri crescute de cancer mamar si ovarian.

Ce trebuie sa stii despre riscul de cancer ovarian la menopauza tarzie:

Menopauza tarzie vine si cu avantaje. Femeile care ajung la menopauza dupa varsta de 52 de ani au speranta de viata mai lunga, potrivit unui studiu efectuat in Norvegia, care a aparut in anul 2003 in revista “American Journal of Epidemiology”. Acest lucru se datoreaza faptului ca bolile cardiovasculare, cea mai frecventa cauza de deces in randul femeilor din intreaga lume, sunt impiedicate intr-o oarecare masura de prezenta estrogenului, care se diminueaza abia la menopauza.

Desi, in general, cu cat apare mai tarziu menopauza, cu atat sanatatea femeii va fi mai buna, exista riscuri cauzate de expunerea prelungita la estrogen, iar cel primar este cancerul ovarian. Acest risc este deosebit de puternic daca menstruatia apare devreme, inainte de varsta de 12 ani.

Permiterea scaderii naturale a nivelurilor de estrogen la menopauza, mai degraba decat folosirea terapiei de substitutie hormonala, ar trebui sa fie luata in considerare de femeile cu risc crescut de cancer ovarian. De asemenea, femeile cu acest risc trebuie sa isi mentina un indice de masa corporala mai mic de 25 si o circumferinta a taliei mai mica de 90 de centimetri. Acest lucru se datoreaza faptului ca grasimea produce estrogen, iar obezitatea este un factor suplimentar de risc pentru cancerul ovarian.

Cancerul mamar si menopauza tarzie:

Densitatea tesutului mamar este un factor de risc pentru cancerul de san si este asociat cu niveluri mai ridicate de expunere la estrogen. Femeile cu sani foarte densi, care au un istoric menstrual prelungit, inclusiv cele cu menopauza naturala tardiva sau cele care isi prelungesc anii de premenopauza cu terapie de substitutie hormonala, prezinta acest risc. Densitatea sanilor scade semnificativ la menopauza.

Medicii recomanda femeilor sa-si masoare densitatea sanilor prin mamografie si apoi sa ia in considerare informatiile primite pentru a decide daca sa utilizeze sau nu terapia de substitutie hormonala la menopauza. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile cu menopauza tarzie, care au adesea niveluri foarte mari de estrogen, precum si pentru cele cu sani mai densi decat este normal.