Menopauza

Terapia de substitutie hormonala – Beneficii si riscuri

Terapia de substitutie hormonala (TSH) este unul dintre tratamentele aprobate de Ministerul Sanatatii pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Printre aceste simptome, cauzate de nivelurile mai scazute de estrogen, se numara bufeurile, insomnia si uscaciunea vaginala. TSH este, de asemenea, aprobat pentru prevenirea osteoporozei. In prezent, medicii prescriu doze mult mai mici pentru perioade mult mai scurte (3-5 ani) decat inainte de 2002.

Pentru a incepe aceasta discutie despre beneficiile si riscurile asociate terapiei de substitutie hormonala, iata cateva informatii de baza:

Menopauza are trei etape:

  • Perimenopauza (tranzitia la menopauza) este interval de timp dintre inceputul simptomelor (cum ar fi ciclul menstrual neregulat) si un an dupa ce apare ultima menstruatie).
  • Menopauza, care se confirma cand se implineste un an de la utima menstruatie.
  • Postmenopauza, care se refera la toti anii de dupa menopauza.

Terapia de substitutie hormonala este de doua tipuri principale:

  • Terapia cu estrogen. Estrogenul este hormonul care reduce cel mai mult simptomele neplacute ale menopauzei. Acest tip de terapie este prescris pentru femeile care au ramas fara uter in urma unei histerectomii.
  • Terapia cu estrogen plus progesteron. Progesteronul este adaugat pentru a proteja femeile cu uter impotriva cancerului uterin (endometrial).

Exista doua modalitati generale de a lua TSH:

  • Produse sistemice. Acestea circula prin fluxul sanguin, ajungand la toate partile corpului. Ele sunt disponibile sub forma de tablete orale, plasture, gel, emulsie, spray sau injectii si sunt recomandate pentru ameliorarea bufeurilor, transpiratiilor nocturne, simptomelor vaginale si osteoporozei.
  • Produse locale. Acestea actioneaza intr-o zona specifica a corpului si sunt disponibile sub forma de crema, inel sau tableta, putand fi utilizate pentru tratarea disconfortului vaginal.

Medicii recomanda inceperea tratamentului de substitutie hormonala cu doze mici, pentru perioade scurte de timp. Raportul beneficiu-risc este favorabil femeilor care incep TSH cand sunt in jurul varstei de 50-59 de ani, dar devine mai nefavorabil la varstele inaintate.

Femeile cu menopauza precoce (inainte de 40 de ani), fara antecedente pentru cancer mamar, pot lua TSH pana la varsta tipica in care se intra la menopauza (circa 51 de ani).

Foarte important! Terapia de substitutie hormonala trebuie facuta conform unui plan individualizat pentru fiecare femeie doar de catre medicul specialist.

Beneficiile terapiei de substitutie hormonala:

Sute de studii medicale au furnizat dovezi ca TSH-ul sistemic (estrogen cu sau fara progesteron) ajuta in mod eficient la eliminarea sau diminuarea simptomelor neplacute ale menopauzei precum bufeurile, uscaciunea vaginala, transpiratiile nocturne si pierderea masei osoase. Aceste beneficii pot duce la imbunatatirea somnului, a relatiilor sexuale si a calitatii vietii.

Riscurile terapiei de substitutie hormonala:

Pentru a minimiza riscurile mari, TSH este recomandat a fi luat in doze mici si in perioade scurte de timp. Preocuparea reala cu privire la siguranta hormonilor este folosirea pe termen lung a terapiei sistemice cu estrogen sau cu estrogen combinat cu progesteron.

Femeile cu antecedent de cancer mamar prezinta riscuri in a lua TSH cu estrogen combinat cu progesteron. De asemenea, atat terapia cu estrogen, cat si cea cu estrogen combinat cu progesteron au fost asociate cu accidentele vasculare cerebrale si cu cresterea cheagurilor de sange in vene. Aceste riscuri sunt mai mari la femeile de peste 60 de ani.

Pentru femeile cu uter, progesteronul trebuie prescris impreuna cu estrogenul pentru a proteja impotriva cancerului uterin.