Menopauza

5 Riscuri de sanatate care apar la menopauza

Nu poti controla trecerea timpului si pierderea ciclului menstrual – dar poti avea parte de o sanatate buna reducand riscul de aparitie a unor afectiuni comune de sanatate ce apar odata cu instalarea menopauzei.

Citeste randurile de mai jos pentru a afla care sunt afectiunile cele mai frecvente la care sunt expuse femeile la menopauza si modul in care pot fi prevenite:

Osteoporoza – Din pacate, cu cat corpul feminin imbatraneste mai mult si este privat de ciclul menstrual, cu atat mai mare este riscul de osteoporoza si fracturi osoase. Estrogenul joaca un rol important in mentinerea densitatii osoase. Aproximativ 30% din pierderea osoasa la femei apare in primii cinci ani dupa menopauza. Riscul de osteoporoza este foarte scazut inainte de menopauza, dar post-menopauza, oasele devin foarte fragile in special cele din zona soldurilor. Pentru protejarea oaselor in aceasta etapa a vietii se recomanda respectarea unei diete alimentare bogate in caciu, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat si limitarea sodiului, cafelei si alcoolului.

Bolile gingivale – Crezi sau nu, estrogenul, unul dintre hormonii sexuali feminini, influenteaza chiar si sanatatea orala. Acelasi proces care duce la pierderea osoasa a coloanei vertebrale si a soldurilor poate duce la pierderea osului alveolar si al maxilarelor. Rezultatul: boli parodontale si pierdere a dintilor. In plus, multe femei aflate la menopauza sustin ca se confrunta cu gura uscata, durere, inflamare si sangerare a gingiilor, precum si cu gust modificat al alimentelor sarate, piperate sau acre. Acum, mai mult ca oricand, conteaza igiena orala corecta si vizitele regulate la medicul stomatolog!

Diabetul – In ultimul deceniu, din cauza alimentatiei din ce in ce mai precare, diabetul a devenit o reala problema in randul populatiei. Iar daca ai inceput menopauza inainte de varsta de 46 de ani sau dupa 55 de ani, este mai probabil sa dezvolti diabet zaharat de tip 2, potrivit unui studiu realizat de Woman’s Health Initiative care vizeaza prevenirea bolilor la femeile aflate la menopauza. Este greu de separat efectele menopauzei de efectele varstei inaintate si de problemele cu greutatea. Dar estrogenul scazut este cunoscut pentru faptul ca reactioneaza prin cresterea rezistentei la insulina si creeaza pofte alimentare. Iar acest lucru conteaza! In plus, hipertensiunea arteriala din timpul sarcinii (preeclampsia), diabetul zaharat din timpul sarcinii si sindromul ovarului polichistic cresc si mai mult acest risc. In acest caz, se recomanda controalele mediale specifice diabetului o data la fiecare trei ani incepand cu varsta de 45 de ani, mai ales in caz de supraponderabilitate.

Bolile de inima – Estrogenul pe care ovarele il produc inainte de menopauza ofera o protectie puternica inimii. Acest hormon creste colesterolul HDL (bun) si scade colesterolul LDL (rau), dilateaza vasele de sange astfel incat fluxul sanguin sa creasca si previne tensiunea arteriala ridicata (o cauza majora a accidentului vascular cerebral). La menopauza, nivelul de estrogen scade semnificativ, motiv pentru care femeile ajunse in aceasta etapa sunt expuse riscului de a se confrunta cu diferite boli de inima. Una din opt femei cu varste cuprinse intre 45 si 64 de ani are o forma de boala de inima, acest procent fiind tot mai mare la femeile cu varsta mai mare de 65 de ani. Din fericire, respectarea unui regim alimentar sanatos, compus in mare din plante, renuntarea la fumat si sportul practicat 30 de minute pe zi sunt foarte eficiente in prevenirea bolilor de inima.