Menopauza

Alergiile apărute la menopauză. Cauze şi tratament.

Hormonii influenţează în mod direct sistemul imunitar, de aceea modificările hormonale de la menopauză pot conduce adesea la apariţia alergiilor.

Multe dintre femei se confruntă cu o creştere a sensibilităţii la anumiţi alergeni, în timp ce altele pot să devină alergice odată cu instalarea menopauzei, deşi nu au avut aceste probleme anterior. Cel mai frecvent, la menopauză, se agravează febra fânului, astmul şi dermatita.

În majoritatea cazurilor, simptomele alergiilor de menopauză sunt unele moderate, cum ar fi erupţii, strănut, ochi uscaţi, dar există şi situaţii în care acestea pot fi mai severe – edeme, ameţeală şi crampe musculare. Pentru formele uşoare şi moderate, o simplă schimbare a stilului de viaţă este, de cele mai multe ori, soluţia.

Cauzele alergiilor

Cele mai multe forme de alergii încep să se dezvolte încă din copilărie, dar apar şi odată cu instalarea menopauzei, din cauza fluctuaţiilor hormonale. Efectuarea unui test alergologic poate să determine factorii alergeni, ceea ce te va ajuta să ştii ce modificări ale stilului de viaţă va trebui să faci pentru a-i evita.

Alergiile reprezintă reacţia anormală a sistemului imunitar la anumite substanţe, care sunt inofensive pentru cele mai multe persoane. Poate cel mai cunoscut exemplu este alergia la polen.

Sursa foto Pexels

Atunci când o persoană este alergică la un anumit factor, sistemul său imunitar identifică în mod eronat acea substanţă ca fiind dăunătoare pentru organism. Ca răspuns, organismul produce anticorpi. Aceşti anticorpi determină un lanţ de reacţii chimice în anumite celule ce duc, în final, la eliberarea histaminei în circulaţie. Histamina este o substanţă responsabilă de inflamarea ţesuturilor şi de apariţia urticariei, a strănutului, rinoreei şi altor simptome specifice reacţiei alergice.

Cei mai frecvenţi alergeni sunt polenul, praful, părul de animale, dar şi anumite alimente. Teoretic, orice poate determina o reacţie alergică. Dintre alimente, opt tipuri sunt recunoscute ca având un potenţial alergen foarte ridicat: arahidele, nucile, ouăle, laptele, crustaceele, peştele, glutenul şi soia. În acelaşi timp, diverşi coloranţi artificiali sau arome, pe care îi regăsim în multe alimente, pot fi cauze ale reacţiilor alergice. Lumea este plină de potenţiali alergeni ce pot declanşa o multitudine de tipuri de alergii.

Deoarece anumite celule ale sistemului imunitar sunt influenţate de nivelul de estrogen, fluctuaţiile hormonale determină predispoziţia femeii la menopauză pentru alergii.

Fluctuaţiile hormonale pot creşte incidenţa alergiilor, dar şi intensifica severitatea simptomelor acestora. Deşi mecanismele nu sunt pe deplin înţelese, modificările hormonale sunt frecvent asociate cu dezvoltarea alergiilor sau cu agravarea simptomelor.

În afara cauzelor hormonale, există şi alţi factori care cresc susceptibilitatea la anumite tipuri de alergii, cum ar fi dieta, unele medicamente sau stresul.

Tratamentul alergiilor

Primul lucru cu care trebuie să înceapă tratarea oricărei forme de alergie este schimbarea stilului de viaţă, cu evitarea sau eliminarea factorului alergen. De exemplu, în cazul alergiei la polen, foloseşte un filtru de aer pentru reducerea numărului de particule alergene şi nu ţine ferestrele deschise prea mult timp atunci când aeriseşti. Evită alimentele care declanşează reacţia alergică şi nu uita să verifici etichetele produselor ori de câte ori mergi la cumpărături.

Dacă simptomele persistă şi după aceste schimbări, adresează-te unui medic alergolog, care îţi va recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru tine. Totuşi, reţine că medicamentele antihistaminice au şi efecte adverse.