Menopauza

Anxietatea la menopauza: Mit sau Realitate

Anxietatea la menopauza este o problema relativ obisnuita si trebuie rezolvata devreme pentru a evita ca situatia sa scapa de sub control. Multe cauze pot fi atribuite anxietatii din perioada menopauzei. Faptul ca o femeie care trece prin aceasta etapa a vietii se confrunta cu un dezechilibru hormonal important si cu o insuficienta relativa a progesteronului poate fi una. O alta cauza a anxietatii poate fi atribuita faptului ca, in general, calitatea somnului este mult mai scazuta in timpul perimenopauzei si menopauzei. Multe femei trecute de 50 de ani sustin ca au insomnii periodice.

Anxietatea la menopauza poate fi, de asemenea, reflectarea unei tulburari anxioase preexistente care a fost agravata de aceasta faza de tranzitie. Orice femeie care sufera de anxietate incapacitanta la menopauza trebuie sa apeleze la un ajutor specializat pentru diagnostic si tratament.

Recunoasterea acestei probleme este adesea vazuta ca fiind o stare rusinoasa de catre femeile afectate, fapt ce le poate rascoli sufletul si mai mult. Prin urmare, o femeie care se confrunta cu anxietate la menopauza ar putea fi mai putin productiva si, in cele din urma, sa simta si mai multa frica, mai mult stres si sa se auto-deprecieze tot mai tare. Atunci cand o persoana simte ca este blocata intr-o lacuna de anxietate, ar trebui sa caute ajutor pentru a-si imbunatati starea.

Mai mult decat atat, in timpul perimenopauzei si menopauzei, multe femei se confrunta cu anxietate din cauza situatiei financiare daca aceasta nu este optima. Prin urmare, ele se vor simti nelinistite nestiind daca pot sau nu sa se intretina sau daca se pot baza pe un plan de pensii confortabil fara a cere sprijinul financiar al altor persoane.

Faptul ca anii de menopauza corespund, de obicei, cu perioada in care copiii isi parasesc cuibul familial poate, de asemenea, sa sporeasca starile de anxietate. Astfel, multe dintre femeile aflate la menopauza ar putea sa se gaseasca in imposibilitatea de a dormi noaptea, intrebandu-se daca ai lor copii sunt in siguranta si daca se simt bine singuri. Mentinerea unei bune comunicari cu copiii ar putea fi cheia evitarii anxietatii in astfel de situatii.