Menopauza

Beneficiile acupuncturii la menopauza

Acupunctura este o modalitate blanda, naturala, non-invaziva si eficienta de a face fata simptomelor menopauzei. Acest tip de tratament combate simptomele neplacute ale menopauzei prin echilibrarea hormonilor, reducerea bufeurilor, insomniei si iritabilitatii si prin inducerea unui somn mai bun. Este, cu siguranta, de mare ajutor pentru imbunatatirea calitatii vietii femeilor trecute de 50 de ani.

Scopul principal al acupuncturii este de a hrani yin-ul unei persoane. Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient in parte, astfel ca nu vor exista niciodata doua terapii de acupunctura identice. Acupuncturistul evalueaza istoricul medical al fiecarui pacient si, in functie de simptomele sale, va stabili planul de tratament.

Evident, acupunctura nu poate stopa sau intarzia aparitia menopauzei. Insa, aceasta poate ajuta femeile proaspat intrate in aceasta etapa a vietii sa se simta mai bine atat din punct de vedere fizic cat si emotional.

Beneficiile acupuncturii in timpul menopauzei:

  • Diminueaza atat frecventa cat si severitatea bufeurilor;
  • In combinatie cu o dieta alimentara sanatoasa si echilibrata, acupunctura ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale;
  • Ajuta la un somn neintrerupt si odihnitor pe timp de noapte;
  • Determina cresterea libidoului si mentine hormonii la un nivel optim, fiind astfel de ajutor pentru viata sexuala a femeilor la menopauza.

In afara de aceste beneficii pentru sanatatea fizica, acupunctura s-a dovedit a fi de folos si pentru starea emotionala a femeilor ajunse la menopauza. Dupa cum probabil stii, in aceasta etapa, foarte multe femei trec prin mai multe stari psihice negative, inclusiv prin depresie si anxietate. Acest lucru este cauzat de scaderea productiei de estogen, unul dintre principalii hormoni sexuali feminini, care determina, la randul sau, pierderea unui alt hormon, serotonina, supranumit “hormonul fericirii”. Serotonina este un regulator de emotii pozitive si un stimulator al starii de spirit, astfel ca, atunci cand este tot mai putin produs, in organism creste riscul de aparitie a mai multor afectiuni de ordin psihic, cum sunt anxietatea si depresia. Daca esti la menopauza si intampini si tu aceste stari emotionale neplacute, poti apela cu incredere la cateva sedinte de acupunctura pentru a combate uratele simptome.

Cat de eficienta este acupunctura pentru tratarea simptomelor menopauzei?

In timp ce pentru unele persoane poate fi foarte eficienta, exista cazuri in care aceasta metoda de terapie nu a dat rezultate vizibile. Totodata, trebuie mentionat ca acupunctura poate avea anumite efecte secundare. De pilda, unele paciente sustin ca s-au confruntat cu diferite dureri in zonele corporale in care s-a aplicat tratamentul acupunctural. Alte paciente spun ca simptomele lor de oboseala au devenit mai pregnante dupa sesiunile de acupunctura. Exista, totodata, riscul unei infectii in urma acupuncturii.

Potrivit specialistilor, acupunctura ramane un tratament cu risc scazut si cu efecte secundare rar intalnite, mai ales daca sesiunile de terapie sunt efectuate in clinici licentiate si cu reputatie buna. Singurele persoane care trebuie sa aiba o grija in plus inainte de a se supune acestei terapii sunt cele care au un stimulator cardiac sau care se confrunta cu anumite tulburari de sangerare.