Menopauza

Beneficiile vitaminei D pentru femeile aflate la menopauza

Daca ai trecut de pragul de 50 de ani, este timpul sa te gandesti la vitamina D. Aceasta mica si minunata vitamina joaca un rol esential in multe procese ale corpului si este pe lista A a femeilor aflate la menopauza. Studiile au descoperit ca acest nutrient esential este benefic in prevenirea bolilor de inima, osteoporozei, diabetului, cancerului si cresterii in greutate atat la varsta a treia cat si mai devreme in viata. Poate ca ti se pare o exagerare, insa nu este! Si, din pacate, mai mult de jumatate dintre femeile aflate la menopauza au deficit de vitamina D.

Probabil ca te gandesti ca aceasta vitamina este ca oricare altele. Cu toate acestea, vitamina D este unica prin faptul ca functioneaza mai mult ca un hormon decat ca o vitamina. Si cu totii stim ca deficientele de hormoni pot fi extrem de periculoase pentru sanatatea generala a organismului (cum este, de pilda, in cazul insulinei sau hormonului tiroidian).

La menopauza, cand nivelul de hormoni este dezechilibrat, vitamina D este mai importanta ca oricand. Iata ce boli te poate ajuta sa eviti sau sa tii sub control:

Osteoporoza. Deoarece acest nutrient este esential pentru ca organismul sa poata utiliza calciul in asa fel incat sa-si mentina oasele puternice, femeile care au peste 40 de ani sau care prezinta factori de risc pentru osteoporoza trebuie neaparat sa ia suplimente cu cantitati adecvate de vitamina D. Combinatia dintre calciu si vitamina D reprezinta cea mai buna preventie pentru osteoporoza.

Cancerul. Exista nenumarate studii care arata o asociere intre vitamina D si prevenirea a circa 30 de tipuri de cancer, in special a colonului si a sanului. Aceasta vitamina nu numai ca previne riscul aparitiei cancerului, dar si reduce dezvoltarea tumorilor maligne deja existente.

Depresia. Vitamina D s-a dovedit a fi extrem de benefica si asupra starii de spirit, avand calitatea de a trata depresia si de a creste performantele cognitive. Deoarece depresia este o problema des intalnita la femeile aflate la menopauza, vitamina D devine asadar un nutrient extrem de important in aceasta etapa a vietii.

Diabetul. Nivelurile adecvate de vitamina D par sa aiba o asociere serioasa cu capacitatea corpului de a folosi insulina. S-au realizat foarte multe studii care au ajuns la concluzia ca un nivel scazut al vitaminei D are ca rezultat o scadere a eliberarii de insulina in organism, a rezistentei la insulina si un risc mai mare de instalare a diabetului de tip 2. Cu alte cuvinte, nu numai ca acest nutrient face ca folosirea insulinei de catre organism sa fie mai eficienta, dar se pare ca acesta poate, de asemenea, sa impiedice aparitia diabetului de tip 2.

Hipertensiunea arteriala. Deficienta vitaminei D poate afecta inima si vasele de sange. Deoarece tensiunea arteriala ridicata este un simptom care arata ca sistemul cardiovascular este in pericol, orice care poate scadea acest risc iti va proteja inima. Studiile au aratat ca suplimentele de vitamina D si de calciu pot duce la scaderea tensiunii in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala. Totusi, retine ca fiecare individ este diferit. Unii oameni nu ar trebui sa ia suplimente de calciu; de esemplu, cei care au istoric de pietre la rinichi ar trebui sa discute cu medicul lor inainte de a lua orice supliment.