Menopauza

Bufeurile: Cât durează şi cum pot să le ameliorez?

Cea mai frecventă neplăcere pe care o poţi experimenta la menopauză, sau chiar în perioada premergătoare acesteia, este reprezentată de valurile de căldură, cunoscute şi sub denumirea de bufeuri.

Bufeurile apar la toate femeile încă din perioada de premenopauză, chiar dacă menstruaţia nu a încetat definitiv, doar că se pot manifesta mai mult sau mai puţin evident de la caz la caz. Ele îşi fac simţită prezenţa cu aproximativ doi ani înaintea încetării menstruaţiei.

Apariţia valurile de căldură este un simptom caracteristic declinului estrogenic survenit după vârsta de 40 ani, iar explicaţia oferită de specialişti ar fi instabilitatea sistemului nervos vegetativ determinată de acest proces.

Senzaţia de căldură începe în zona pieptului, apoi ea se extinde spre gât, faţă şi braţe, fiind urmată de transpiraţii şi, de multe ori, de senzaţia de frig. În majoritatea cazurilor, aceste valuri de căldură durează 3-5 minute, iar femeia simte nevoia de a se răcori.

Cât timp voi avea bufeuri?

Cea mai frecventă întrebare a femeilor care prezintă bufeuri în perioada de început a menopauzei este cât timp vor dura acestea. Chiar dacă statisticile spun că ar putea dura de la câteva luni până la 8-10 ani, trebuie să ştii că apariţia şi durata valurilor de căldură au legătură directă cu specificul fiecărui organism și cu stilul de viață.

Un stil de viaţă sănătos – fără excese de alcool, tutun, cofeină şi mâncăruri condimentate – te va ajuta să treci mai uşor peste aceste momente neplăcute.

Cum pot să ameliorez bufeurile?

  • Încearcă să menţii o temperatură confortabilă a încăperii în care locuieşti sau munceşti, eventual instalează un aparat de aer condiţionat.
  • Foloseşte îmbrăcăminte lejeră, din materiale naturale. Îmbracă-te corespunzător cu momentul din an, dar niciodată foarte gros.
  • Pune-ţi în poşetă un eventai sau un ventilator micuţ. Nu ştii când vei avea nevoie de ele.
  • Încearcă să-ţi menţii greutatea corpului în limite normale; femeile supraponderale sunt mult mai frecvent afectate de bufeuri, deoarece grăsimea împiedică procesul de termoreglare a organismului.
  • Fă mişcare în mod regulat (de 2-3 ori pe săptămână). S-a constatat că exerciţiile fizice moderate pot reduce frecvenţa bufeurilor, precum şi intensitatea acestora.
  • Renunţă la fumat. Chiar şi fumatul pasiv poate creşte frecvenţa cu care apar bufeurile.
  • Evită mâncărurile foarte condimentate.
  • Renunţă la alcool. Acesta este vasodilatator şi poate accentua senzaţia de căldură.
  • Introdu în alimentaţia ta produse din soia şi seminţe de in. Acestea conţin fitoestrogeni (estrogeni vegetali), care au o acţiune similară estrogenului uman.
  • Înlocuieşte cafeaua cu ceaiul verde.

Și totuşi… am facut toate cele de mai sus, dar bufeurile nu s-au ameliorat.

În acest caz, cel mai indicat este să te adresezi unui medic ginecolog, acesta îţi va recomanda un tratament de substituţie hormonală (TSH) şi îţi va urmări evoluţia până la ameliorarea simptomelor.