Menopauza

Bufeurile la menopauză pot fi reduse printr-o dietă echilibrată

Cum pot fi definite bufeurile? Bufeurile sunt acea senzație de căldură intensă pe care o simt femeile, mai ales la menopauză sau în anii de tranziție către menopauză.

Acestea apar deoarece nivelul anumitor hormoni, cum ar fi esterogenul și progesteronul, este în continuă schimbare, afectând controlul temperaturii corpului.

Pe lângă alte soluții clasice care vizează calmarea simptomelor bufeurilor la menopauză, pe lângă acele tratamente hormonale eficiente în tratarea bufeurilor, este de luat în calcul o metodă mult mai prielnică care face referire la partea de alimentație. Astfel, o dietă echilibrată poate ajuta orice femeie să facă față cu brio bufeurilor care apar mai ales în perioada menopauzei.

În acest sens, anumiți  nutrienți, în special proteinele și grăsimile, ajută organismul, ghidând, în același timp, hormonii și transmiterea semnalului în sistemul nervos. Căci, până la urmă, cât de greu poate fi să ai o alimentație sănătoasă? Pentru binele tău, pentru binele organismului tău, dar și pentru posibilitatea unui somn mai odihnitor pe timp de noapte, fără dar și poate, merită să încerci.

De ce spun acest lucru? Pe lângă toate cele amintite anterior, trebuie să reții faptul că o dietă echilibrată poate reduce și modificările care apar la nivelul glucozei din sânge, care are rolul de a cauza apariția unor simptome similare cu bufeurile.

Medicii recomandă ca orice femeie aflată în stadiul perioadei de premonopauză sau menopauză să mănânce alimente bogate în acizi grași Omega 3, alimente precum peștele de mare adâncime, respectiv o cantitate generoasă de semințe de in.

Totuși, în cazul în care din alimentație lipsesc acești acizi grași esențiali, se poate opta pentru suplimentele alimentare cu ulei de pește.

Pentru ca informația să fie mult mai relevantă, o să menționez faptul că un studiu a arătat eficiența unui tratament cu Omega 3 în ceea ce privesc simptomele ori tulburările vasomotorii, așa cum sunt bufeurile. Astfel, mai multe femei au fost împărțite în două grupuri, un grup primind suplimente cu Omega 3 și un grup capsule placebo.

Timp de 12 săptămâni, participantele din primul grup, au primit o doză de Omega 3 de 1,8 pe zi, fiecare capsulă conținând EPA (425 mg) și DHA (100 mg), respectiv alte tipuri de Omega 3 (10 mg), cercetătorii vârând să afle, în principal, dacă disconfortul produs de bufeuri s-au redus în urma intervenției.

Care a fost rezultatul administrării? După 12 săptămâni, reducerea simptomelor vasomotorii în cazul primului grup, care a luat Omega 3, nu a fost foarte pronunțată, însă majoritatea femeilor au declarat faptul că au observat o diferență relativă, având, așadar, mai puține bufeuri pe zi.

O dietă echilibrată poate fi, ca urmare, soluția perfectă. Nu uita, însă, că înainte de a administra orice sumpliment alimentar, trebuie să conculți medicul!