Menopauza

Care este varsta medie la care apare menopauza?

Cele mai frecvente intrebari despre femeile care se apropie de menopauza sunt: La ce varsta incepe menopauza? Care este varsta exacta a femeilor cand intra la menopauza? Cand apar primele semne ale menopauzei?

Din pacate, traim intr-o lume in care educatia nu este la cel mai inalt nivel iar cele mai simple si esentiale aspecte legate de organismul uman le sunt multor persoane necunoscute. In timp ce exista, desigur, foarte multi oameni care stiu mai tot ce este important despre menopauza, exista, de asemenea, oameni care cred ca menopauza este o anomalie. 

Acest articol este menit sa va explice motivele pentru care menopauza incepe la o anumita varsta si care este varsta medie la care femeile intra in aceasta etapa a vietii.

Varsta de aparitie a menopauzei variaza de la femeie la femeie, fiind influentata de anumiti factori. Cu toate acestea, statisticile spun ca menopauza incepe sau apare intre varstele de 45 si 55 de ani, cel mai adesea in jurul varstei de 49 de ani. Trebuie sa stiti insa ca ciclul menstrual nu se opreste brusc. In majoritatea cazurilor, ciclul devine mai intai neregulat si apoi devine din ce in ce mai rar pana la un moment dat cand nu mai apare deloc. De asemenea, ovulatia va deveni neregulata. Se spune ca abia dupa 12 luni in care nu exista deloc menstruatie, menopauza este instalata in mod oficial.

Menopauza insa poate aparea si inainte de 45 de ani. Atunci se numeste menopauza precoce sau prematura. Acest lucru se intampla atunci cand o femeie inceteaza sa mai aiba menstruatie inainte de varsta de 40 de ani. Principalele cauze ale menopauzei premature sunt:

  • Problemele de tip genetic. Sunt legate, de obicei, de incapacitatea ovarelor de a mai produce ovule inainte de varsta mijlocie, fenomen cauzat de disparitia foliculilor. Frecventa in care insuficienta ovariana prematura se transmite ereditar variaza intre 5% si 30%. 
  • Problemele de tip congenital. Acestea se refera la dezvoltarea anormala a ovarelor sau chiar la lipsa acestora la nastere.
  • Anomaliile cromozomiale. Exista anumite anomalii ale cromozomilor, cea mai cunoscuta fiind sindromul Turner, cand ovarele au un numar foarte mic de foliculi.
  • Bolile autoimune. Menopauza prematura poate fi indusa si de anticorpii ovarieni care ataca ovarele.
  • Expunerea excesiva la radiatiile ionizante.
  • Tratamentele impotriva cancerului. Radioterapia sau chimioterapia, unele dintre cele mai dese tratamente de combatere a cancerului, pot cauza menopauza prematura. 
  • Indepartarea ovarelor din diverse motive medicale.