Menopauza

Care sunt implicatiile medicale ale menopauzei?

Perioada menopauzei nu este una deloc favorabila pentru femei, motiv pentru care s-ar putea sa apara si cateva implicatii medicale despre care o sa vorbim in articolul de astazi.

Care sunt, asadar, acestea?

Osteoporoza

In ceea ce priveste osteoporoza, aceasta poate implica fracturi, datorita scaderii densitatii si rezistentei oaselor. Cateva studii avansate arata faptul ca rezistenta oaselor este mult mai scazuta la menopauza, atunci cand nivelul de esterogen scade. In acest sens, exista doua mari tipuri de medicamente care vin ca alternativa la substitutia hormonala, in prevenirea osteoporozei.

Putem vorbi, astfel, despre partea de bifosfonati, adica Foxamax si Actonel, aceasta clasa de medicamente fiind folosita atat in prevenirea, cat si in tratarea osteoporozei. in acest sens, aceste medicamente vizeaza avantaje precum putine efecte secundare, sunt foarte eficiente, sunt produse nehormonale, nu apare risc de cancer dupa administrarea lor, nu se pune problema sangerarilor vaginale si, cel mai important, se administreaza o data pe saptamana.

Dar cum avantajele vin la pachet si cu dezavantajele, mi se pare normal sa amintesc faptul ca aceste medicamente nu amelioreaza bufeurile de caldura, nu au beneficii cardiovasculare, trebuie luate cu foarte multa apa si, nu in ultimul rand, este obligatoriul ortostatismul jumatate de ora dupa administrare.

Pe de alta parte, amintim si partea de evista, adica raloxifenele, care scad nivelul seric de colesterol.

Aceste medicamente au efecte asemanatoare cu cele ale esterogenului, au putine efecte secundare, previn scaderea densitatii osoase, au posibile beneficii cardiovasculare, pot scadea riscul de cancer mamar, nu apar sangerari vaginale, insa pot accentua bufeurile de caldura, fiind tratamente boi cu putina experienta clinica.

Cancerul endometrial

La femeile care substituie doar esterogenic, exista o mare posibilitate de cancer endometrial, ina cest risc poate fi eliminat prin adaugarea progesteronului sintetic. Mai mult decat atat, din aceste considerente, femeile histectomizate nu trebuie nu trebuie sa ia progestin pentru ca nu prezinta risc de cancer endometrial.

Cancerul mamar

Problemele din ultimul timp sunt foarte strans legate de posibiliattea unei legaturi intre substitutia hormonala si cancerul mamar. Astfel, studiile arata o crestere cu 30% a riscului de cancer mamar dupa o perioada de 10 ani de substitutie estrogenica.

Dementa sau boala Alzheimer

Desi unele studii au aratat scaderea ratei de dementa la femeile substituite, nimic nu este cert. Daca este sa vorbim despre femeile cu Alzheimer precoce, esterogenul pare sa amelioreze procesul in sine. insa dupa cum spuneam si anterior, nimic nu est inca cert.