Menopauza

Care sunt principalele semne care anunta menopauza?

Unul dintre cele mai importante procese prin care trece corpul unei femei este intrarea la menopauza. Este un proces natural, care debuteaza dupa varsta de 45 de ani si care vine la pachet cu o multime de semne si tulburari, nu foarte placute. De regula, perioada care precede menopauza dureaza aproximativ 2 ani si prezinta urmatoarele semne:

  • Senzatii de caldura in tot corpul. Denumite si bufeuri, aceste senzatii determina inrosirea pielii si pot avea diverse intensitati. Nu toate femeile resimt aceste bufeuri, ci doar 50% dintre ele, iar cauza este lipsa estrogenului.
  • Transpiratie pe timpul noptii. Sunt cauze directe ale bufeurilor intense care apar pe timpul noptii. De asemenea, transpiratia nocturna poate sa apara si de la dezechilibre hormonale sau chiar de la dieta. Corpul devine mult mai sensibil la ceea ce consuma, reactionand puternic atunci cand ceva nu este in regula.
  • Pierderea dorintei sexuale. Libidoul are si el de suferit in perioada in care  menopauza incepe sa isi faca simtita prezenta. Pierderea acestuia este cauzat de lipsa hormonilor androgeni si este insotita de o serie de alte simptome, cum ar fi uscaciunea vaginala. Din punct de vedere sexual insa, vaginul va functiona normal in continuare.
  • Schimbari bruste de dispozitie.  Perioada ce precede menopauza este extrem de puternica din punct de vedere emotional. Starile de fericire maxima pot sa se succeada starilor de nervi sau apatie. Dezechilibrul hormonal este responsabil si pentru aceste schimbari, mai exact micsorarea rezervelor de estrogen si a productiei de neurotransmitatori care regleaza starea de dispozitie.
  • Oboseala. Slabiciunea corporala este intalnita si ea adeseori la femeile care experimenteaza menopauza. Capacitatea scazuta de concentrare, apatia, iritabilitatea si oboseala pot sa impiedice femeia sa isi continue activitatea in mod normal. Din fericire, odata ce intreaga permiada de menopauza trece, aceasta stare dispare si ea.
  • Cresterea in greutate. In principiu, nu ar trebui sa dai vina pe menopauza pentru kilogramele in plus, femeile care acorda atentie alimentatiei putand evita aceasta problema. Totusi, corpul este predispus la acumularea de kilograme, tot din cauza transformarilor hormonale.  Mai putini hormoni estrogeni indeamna corpul sa retina grasime, in asa fel incat sa aiba la dispozitie o sursa alternativa de compusi pe care ii produce estrogenul. Pentru evitarea cresterii in greutate, solutia este de a micsora cantitatea de alimente consumata.
  • Probleme cu memoria. O parte dintre femeile care experimenteaza menopauza se plang de probleme legate de memorie. Acestea nu se pot concentra foarte bine si nu pot retine informatii, de cele mai multe ori simple. Problemele de memorie sunt asociate tot cu lipsa de estrogen si cu nivelul mare de stres.
  • Depresie. Nu in ultimul rand, cei 2 ani care preced instalarea definitiva a menopauzei prezinta o multime de episoade de depresie. Echilibrul mental nu este unul tocmai bun in aceasta perioada, motiv pentru care celor din jur le revine rolul de a fi cat mai intelegatori.

Intrarea la menopauza este dificila pentru orice femeie, insa nu este imposibil de administrat, mai ales ca se cunosc atat de multe informatii despre intreaga perioada.