Menopauza

Ce cauzeaza menopauza prematura?

Cele mai multe femei ajung la menopauza la varste cuprinse intre 45 si 55 de ani. Varsta medie pentru debutul menopauzei in Romania este de 49 de ani, Potrivit Istitutului National de Gerontologie. Menopauza prematura (precoce) se refera, de obicei, la menopauza care debuteaza inainte de varsta de 40 de ani.

Menopauza apare atunci cand ovarele nu mai produc estrogen, hormonul care controleaza ciclul de reproducere. O femeie intra oficial la menopauza dupa 12 luni consecutive in care nu a mai avut ciclu menstrual. Simptomele asociate menopauzei, cum ar fi bufeurile, incep insa cu mult inainte, in timpul unei perioade numite perimenopauza.

Orice afecteaza ovarele sau opreste producerea de estrogen poate provoca menopauza prematura. Aici includem chimioterapia pentru cancer sau ovarectomia. In aceste cazuri, medicul le ajuta pe femei sa fie pregatite pentru o menopauza precoce. Exista si alte motive pentru care menopauza prematura se poate instala.

Cauzele menopauzei premature:

Exista mai multe cauze cunoscute ale menopauzei precoce, insa exista si cazuri in care cauza nu poate fi determinata.

Genetica. Daca nu exista motive medicale evidente pentru menopauza precoce, cauza este, cel mai probabil, genetica. Varsta pentru debutul menopauzei poate fi mostenita.

Daca mama ta a intrat la menopauza devreme, nu ar fi de mirare ca si tu sa patesti acelasi lucru. Cu toate acestea, genele spun doar jumatate din poveste.

Stilul de viata. Unii factori ce tin de stilul de viata pot avea un impact negativ asupra productiei hormonale. Fumatul are efecte antiestrogenice care pot contribui la instalarea menopauzei precoce. O analiza din 2012 a mai multor studii a aratat ca femeile care obisnuiesc sa fumeze foarte mult tind sa inceapa menopauza cu 1-2 ani mai devreme decat femeile care nu fumeaza.

Indicele de masa corporala (IMC) poate, de asemenea, sa contribuie la aparitia menopauzei premature. Estrogenul este stocat in tesutul adipos. Femeile care sunt foarte slabe au mai putine “magazine” de estrogen, astfel ca sunt susceptibile sa intre mai devreme la menopauza.

Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca dieta vegetariana, sedentarismul si lipsa expunerii la soare pe tot parcursul vietii pot provoca aparitia precoce a menopauzei.

Bolile autoimune. Menopauza prematura poate fi un simptom al unei boli autoimune, cum ar fi tiroida autoimuna si artrita reumatoida. In aceste cazuri, sistemul imunitar incepe sa isi atace propriile celule, tesuturi si organe. Inflamatia cauzata de unele dintre aceste boli poate afecta ovarele. Si, dupa cum am mai spus, menopauza incepe atunci cand ovarele nu mai functioneaza.

Epilepsia. Epilepsia este o boala neurologica manifestata prin convulsii recurente, neprovocate. Femeile cu epilepsie au mai multe sanse de a suferi de insuficienta ovariana prematura, factor ce duce la menopauza. Un studiu din 2001 a constatat ca 14% dintre femeile care sufera de epilepsie ajung mai devreme la menopauza.

Anomaliile cromozomiale. Unele anomalii cromozomiale pot duce la menopauza precoce. De exemplu, sindromul Turner (denumit si disgenezie gonadala) este caracterizat prin absenta partiala sau totala a unui cromozom X. Femeile cu acest sindrom au ovare care nu functioneaza corect. Acest lucru le determina, in foarte multe cazuri, sa intre in menopauza prematura.