Ce este important sa stii despre sangerarea dupa menopauza
Spottingul sau sangerarea usoara dupa menopauza ar putea sa nu para o problema serioasa, dar nu ar trebui sa o ignori niciodata sau sa astepti cateva luni pentru urmatorul control ginecologic ca sa discuti despre asta cu medicul tau. Dupa ce menstruatia unei femei s-a oprit, sangerarea vaginala ar putea fi un semn al unei probleme de sanatate, inclusiv al cancerului endometrial.
Iata ce ar trebui sa stie orice femeie aflata in postmenopauza:
Sangerarile postmenopauza nu sunt niciodata normale.
Indiferent daca este vorba de un spotting usor sau de un flux mai intens, sangerarea vaginala dupa menopauza poate semnala potentiale probleme de sanatate.
Ar trebui sa apelezi cat mai curand la medicul ginecolog daca te confrunti cu o astfel de problema. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Aproape orice problema de sanatate se trateaza mai usor atunci cand este depistata in stadiu incipient.
Exista multe cauze potentiale, dar unele sunt mai grave decat altele.
De regula, sangerarea postmenopauza este cauzata de probleme precum atrofia endometriala (o subtiere a mucoasei uterine), atrofia vaginala, fibroame sau polipi endometriali. Dar ar putea fi, de asemenea, un simptom al cancerului endometrial (al mucoasei uterine), desi acest lucru se intampla destul de rar. Intr-un studiu efectuat in anul 2018 de catre cercetatorii de la Institutul National al Cancerului din SUA, s-a constatat ca doar 9% dintre femeile aflate in postmenopauza care au consultat un medic pentru sangerari vaginale au primit ulterior un diagnostic de cancer endometrial.
De stiut ca, in cazul in care cancerul endometrial este depistat devreme, o femeie are sanse de 95% sa se vindece.

Procesul de diagnosticare poate implica mai multe etape.
Chiar daca sangerarea postmenopauza poate avea o serie de cauze diferite, primul obiectiv al medicului este sa excluda potentialele cancere.
De obicei, se realizeaza un examen fizic pentru a cauta sange sau mase, cum ar fi fibroamele, urmat de o ecografie pentru a vedea cat de groasa este mucoasa uterina a pacientei. Mucoasa uterina a unei femei aflate in postmenopauza ar trebui sa fie destul de subtire, deoarece nu are menstruatie.
Cancerul endometrial poate determina ingrosarea mucoasei uterului. In cazul in care endometrul pare mai gros decat in mod normal, medicul ar putea recomanda efectuarea unei biopsii, adica a unui test ce implica indepartarea unei probe din mucoasa uterina si examinarea acesteia la microscop.