Menopauza

Ciclurile menstruale neregulate, primul semn că se apropie menopauza

Ciclurile menstruale neregulate sunt adeseori primul semn că te apropii de menopauză. Deşi acestea se manifestă diferit de la o femeie la alta, în cele mai multe cazuri ele încep să apară cu trei până la opt ani înainte ca menstruaţia să dispară complet. Studiile arată că doar 10% dintre femei ajung la menopauză fără să aibă cicluri menstruale neregulate anterior.

În mod obişnuit, menstruaţia apare la 28-31 de zile şi durează aproximativ cinci zile. Cantitatea medie de sânge pierdut la menstruaţie variază între câteva linguri şi o ceşcuţă.

Menstruaţia neregulată este definită ca orice tulburare a ciclului menstrual normal al femeii care persistă pe o perioadă de câteva luni. Aceste tulburări includ sângerarile anormale şi o durată neobişnuită a acestora: menstruaţii rare sau mai frecvente decât normal, lipsa menstruaţiei în unele luni, modificări ale fluxului de sânge, prezenţa cheagurilor mai mari de 2.5 cm în diametru, dureri abdominale.

Sursa foto Flickr

Fertilitatea este încă păstrată, chiar dacă sunt prezente ciclurile menstruale neregulate, iar o femeie poate, teoretic, să rămână însărcinată oricând înaintea instalării menopauzei. Această posibilitate există şi în timpul perimenopauzei, deşi menstruaţia poate lipsi luni la rând.

De asemenea, este destul de obişnuit ca în timpul perimenopauzei să existe cicluri menstruale în care nu a avut loc ovulaţia.

În cazul femeilor de peste 40 de ani, ciclurile menstruale neregulate reprezintă un simptom sugestiv pentru menopauză.

Cauzele ciclurilor menstruale neregulate

Există câţiva factori care determină apariţia ciclurilor menstruale neregulate, dar, în cazul femeilor care se apropie de menopauză, cea mai frecventă cauză este fluctuaţia nivelului hormonilor din această perioadă. Aceste modificări hormonale apar de obicei între 45 şi 55 de ani. Când producţia de hormoni – estrogen şi progesteron – scade, ciclurile menstruale încep să devină neregulate.

Când ar trebui să merg la doctor?

Orice femeie ar trebui să se adreseze medicului specialist din momentul în care începe să aibă simptomele menopauzei, printre care şi ciclurile menstruale neregulate. Examinarea ginecologică anuală poate fi o bună ocazie pentru a menţiona acest simptom.

Ce trebuie să fac?

Câteva mici schimbări ale stilului de viaţă te pot ajuta să treci mai uşor peste perioada ciclurilor menstruale neregulate. O viaţă sedentară sau consumul excesiv de cofeină şi alcool ar putea conduce la exacerbarea simptomatologiei. Stresul, de asemenea, poate creşte severitatea simptomelor ciclurilor menstruale neregulate.

Un somn odihnitor şi suficient ca durată, creşterea consumului de carbohidraţi complecşi, fructe, legume şi apă îţi pot aduce echilibrul de care ai nevoie pentru ameliorarea simptomelor.

În cazurile severe, în care frecvenţa ciclurilor menstruale neregulate este foarte mare, iar simptomele sunt mai agresive, medicul poate prescrie un tratament hormonal. Acest tip de tratament va fi urmat doar sub supraveghere medicală, deoarece implică riscuri şi are efecte adverse.