Menopauza

De ce mă balonez tot mai des de când sunt la menopauză?

Deşi nu este în mod obişnuit asociată cu menopauza, balonarea este unul dintre cele mai frecvente simptome apărute în această etapă a vieţii.

Aceasta se manifestă prin acumularea unei cantităţi crescute de gaze intestinale şi/sau a retenţiei de fluide cauzate de fluctuaţiile hormonale. Deseori poate fi asociată cu o creştere în greutate.

Balonarea este un simptom obişnuit în cadrul tabloului sindromului premenstrual, iar multe dintre femei vor avea această problemă şi la menopauză.

Definită ca o senzaţie de umflare a abdomenului (distensie abdominală), balonarea poate determina o stare de disconfort general sau chiar durere cu iradieri în diverse regiuni ale corpului.

Durata şi intensitatea balonării pot varia de la o persoană la alta; unele dintre femei pot avea această stare doar câteva zile pe an, ca mai apoi să nu mai aibă nicio problemă, iar în alte cazuri poate să fie prezentă pe durata a mai multor luni. Dimineaţa te poti trezi cu abdomenul plat, iar distensia acestuia să apară progresiv pe timpul zilei. De cele mai multe ori, balonarea apare la câteva minute după masă şi este agravată de ingestia de alimente.

Sursa foto Wikimedia

Pentru a înţelege mai bine de ce acest simptom este foarte frecvent la menopauză, trebuie să ştii care este cauza.

Cauzele cele mai frecvente ale balonării sunt o dietă neadecvata şi stresul, iar în cazul femeilor la menopauză, fluctuaţiile nivelurilor hormonale, în special a estrogenului. Acest hormon este important din două motive. Primul, estrogenul are un efect direct asupra retenţiei de apă ce apare în mod natural în cadrul ciclului menstrual. Orice femeie este mai predispusă la o retenţie de fluide în zilele premergătoare menstruaţiei ca rezultat al creşterii nivelului estrogenilor.

În premenopauză, nivelurile de estrogen sunt fluctuante, ceea ce determină retenţia de apă, având ca rezultat balonarea.

În al doilea rând, estrogenul influenţează producerea bilei, cea care ajută la digestia grăsimilor. Scăzând estrogenul la menopauză, scade şi producţia de bilă. Când grăsimile nu sunt suficient digerate, apare balonarea.

În afara rolului important pe care îl are estrogenul, există si alţi factori ce pot influenţa digestia.

Pe lângă retenţia de apă şi scăderea producţiei de bilă, cea mai frecventă cauză a balonării este acumularea de gaze intestinale. Între 30% şi 60% din femeile la menopauză se plâng de aceastâ situaţie. Și în acest caz, cercetătorii spun că la bază ar sta tot fluctuaţiile hormonale.

Gazele mai pot fi produse de modificări ale dietei, înghiţirea de aer, sindromul de colon iritabil, băuturi carbogazoase sau intoleranţă la lactoză.

Alţi factori mai puţin obişnuiţi pot determina apariţia balonării: intervenţiile chirurgicale pe abdomen, obezitatea, slăbirea peretelui abdominal după naştere, litiaza biliară, diabetul zaharat sau unele afecţiuni renale.

Din fericire, există o multitudine de opţiuni pentru a preveni şi trata balonarea.

Totuşi, este recomandabil să începem cu cea mai puţin invazivă opţiune, adica modificarea stilului de viaţă.

Dacă balonarea este cauzată de acumularea de gaze în intestin, câteva schimbări în alimentaţie pot fi extrem de benefice. Excluderea brânzeturilor, a alimentelor foarte sărate, limitarea consumului de ceapă, fasole sau a gustărilor dulci pot preveni apariţia balonării.

De asemenea, un rol foarte important în eliminarea balonării îl au înlăturarea stresului şi adoptarea unui program zilnic ce include mişcare şi odihnă suficientă.

Consultaţi un medic şi treceţi la un tratament medicamentos doar atunci când modificările stilului de viaţă şi ale celui alimentar nu aduc vreo îmbunătăţire.