Menopauza

De ce se modifică mirosul corpului la menopauză?

În afară de bufeuri şi transpiraţii nocturne, modificarea mirosului corpului este unul dintre cele mai neplăcute efecte ale menopauzei. Un miros respingător al corpului te poate pune în situaţii stânjenitoare, făcându-te să-ţi pierzi stima de sine şi să devii anxioasă.

Din fericire, dacă vei înţelege de ce apar aceste schimbări ale mirosului corpului, este posibil să controlezi situaţia şi să îţi recapeţi încrederea în sine.

Mirosul corpului este un rezultat al transpiraţiei – sistemul natural de răcire a organismului. Corpul nostru are două tipuri de glande sudoripare, ecrine şi apocrine.

Glande ecrine:

  • Localizate pe tot corpul
  • Produc transpiraţia inodoră
  • Secreţia lor are loc la căldură, efort şi stres
  • Se dezvoltă de timpuriu
  • Numărul lor e mai mare la bărbaţi decât la femei, dar se reduce cu vârsta

Glande apocrine:

  • Localizate în zona scalpului, axilei, organelor genitale, ombilicului, mameloanelor, lângă un folicul al firului de păr
  • Secreţia lor se elimină prin acelaşi por ca şi sebumul
  • Secreţia este cleioasă şi se face în picătură
  • Se dezvoltă începând de la pubertate
  • Numărul lor e mai mare la femei decât la bărbaţi

În cazul glandelor apocrine, transpiraţia conţine produşi graşi, iar bacteriile de la suprafaţa corpului se hrănesc cu aceştia, rezultând produşi de descompunere, acizi graşi şi amoniac ce determină mirosul specific fiecărei femei.

Printre numeroasele simptome specifice menopauzei se află şi intensificarea transpiratie, ceea ce conduce la modificare mirosului corpului. Bufeurile şi transpiraţiile nocturne au şi ele un impact major în acest sens, iar atacurile de panică sau anxietatea ce apar la menopauză intensifică producerea transpiraţiei. Cu cât transpiri mai mult, cu atât mirosul corpului este mai evident.

Sursa foto Public Domain Pictures

În cazul celor mai multe femei de vârstă mijlocie, fluctuaţiile hormonale reprezintă cauza primară a modificării mirosului corpului, deoarece unul din rolurile estrogenul este de a ajuta hipotalamusul în reglarea temperaturii corpului.

Când nivelul de estrogeni scade, aşa cum se întâmplă la menopauză, se transmite un mesaj fals către hipotalamus, care va înţelege că organismul este supraîncălzit. Corpul reacţioneză prin intensificarea transpiraţiei şi, în final, prin modificarea mirosurilor emanate.

Și alţi factori pot juca un rol important în modificarea mirosului corpului: dieta, stresul, anumite afecţiuni (diabet), dar şi factori genetici. Îmbrăcămintea sintetică, sau din alte materiale care nu permit respiraţia pielii, poate determina intensificarea mirosului. Alcoolul, tutunul, cafeaua şi anumite alimente (ceapă, usturoi, mâncăruri condimentate), lipsa de magneziu şi zinc pot influenţa atât apariţia transpiraţiilor excesive, cât şi a mirosurilor neplăcute.

Există mai multe opţiuni de tratament atunci când te confrunţi cu problema mirosului neplăcut al corpului la menopauză.

În general, se recomandă schimbarea stilului de viaţă, o alternativă ceva mai puţin invazivă. Dacă modificarea mirosului corpului este cauzată de stres sau de o alimentaţie nesănătoasă, adoptarea unei diete bogate în magneziu şi zinc poate fi extrem de benefică. De asemenea, încearcă să limitezi purtarea obiectelor de îmbrăcăminte din materiale sintetice în favoarea celor din bumbac. Duşurile regulate pot preveni situaţiile neplăcute în care te simţi stânjenită de mirosul corpului tău.

Dacă nu reuşeşti să rezolvi problema mirosului neplăcut prin schimbarea stilului de viaţă, cel mai bine este să te adresezi medicului. Din cauza efectelor adverse, medicamentele sunt recomandate doar în anumite situaţii şi numai sub supraveghere medicală.