Menopauza

Deficienta de vitamina D din timpul menopauzei

Aproape jumatate dintre femeile care au ajuns la menopauza se confrunta cu un deficit de vitamina D. Daca faci si tu parte din acest grup de femei, iar acest deficit este, in cazul tau, foarte mare, trebuie sa discuti cu un medic endocrinolog pentru a-ti recomanda cateva suplimente care sa-ti readuca nivelul de vitamina D la un nivel optim, cat mai curand posibil.

Totodata, medicii recomanda schimbari in stilul de viata si o expunere sigura la soare, care sa stimuleze nivelul de vitamina D.

Iata cateva dintre motivele pentru care foarte multe femei au deficienta de vitamina D la menopauza:

Lipsa expunerii la soare. Femeile care se acopera din cap pana in picioare, fie din motive religioase sau culturale, fie din preferinte, au parte de mai putina expunere la soare, care este cea mai buna sursa de vitamina D.

Daca te mentii acoperita constant, lucrezi in spatii interioare, iesi rar din casa sau daca locuiesti intr-o tara nordica, sunt sanse destul de mari ca organismul tau sa nu asimileze suficienta vitamina D.

Varsta inaintata. Pe masura ce imbatranim, pielea noastra este tot mai putin capabila sa sintetizeze vitamina D din lumina soarelui, iar rinichii nostri sunt mai putin capabili sa proceseze vitamina intr-o forma utilizabila. In combinatie cu tendinta de a ne acoperi sau de a sta mai mult in casa, imbatranirea poate duce la niveluri foarte scazute de vitamina D. Varstnicii, in special cei de peste 60 de ani, trebuie sa isi suplimenteze aportul de vitamina D pentru a-si proteja sanatatea oaselor.

Greutatea in exces. Supraponderabilitatea este asociata cu niveluri mult mai mici de vitamina D. Aceasta scadere este cauzata, cel mai probabil, de tendinta celulelor grase de a se agata de vitamina. Vitamina D este solubila in grasimi.

Daca ai exces de greutate, este important sa constientiezi ca acest lucru ar putea “retine” vitamina D din organismul tau. Pierderea in greutate elibereaza aceasta vitamina inapoi in organism. Pe masura ce lucrezi sa te eliberezi de excesul de greutate, este posibil totusi sa fii nevoit sa iti consolidezi acest aport de vitamina D prin suplimente sau printr-un consum regulat de lactate si cereale integrale.

Pielea inchisa la culoare. Persoanele cu piele inchisa la culoare au mai multa melanina, ceea ce reduce capacitatea pielii de a asimila vitamina D de la soare. Desi acesti oameni sunt mai putin susceptibili sa aiba parte de arsuri solare, ei au mai putina vitamina D, motiv pentru care sunt nevoiti sa ia frecvent suplimente.