Menopauza

Gingivita de menopauză sau cum îţi afectează modificările hormonale dantura

Problemele gingivale şi dentare sunt destul de frecvente în timpul menopauzei. Deşi ele pot sa apară în mod obişnuit din cauza unei igiene orale precare, modificările hormonale din timpul menopauzei, mai ales deficitul de estrogeni, pot fi cele care stau la baza instalării acestor probleme.

Gingivita este definită ca o inflamaţie a gingiei însoţită de sângerare. Lăsată netratată, afecţiunea poate duce nu numai la pierderea dinţilor, dar şi la declanşarea sau complicarea unor boli cardiace, de aceea este foarte important să te adresezi unui stomatolog chiar de la început.

Tratarea gingivitei este extrem de simplă, dacă se intervine încă de la primele semne. Ea poate fi reversibilă prin îmbunătăţirea igienei orale şi schimbarea stilului de viaţă. Dacă afecţiunea este una severă, trebuie să te adresezi imediat unui specialist.

Gingivita de menopauză este direct legată de modificările hormonale din această perioadă, dar şi de procesul de procesul de îmbătrânire.

Sursa foto Flickr

Afectarea gingiei începe atunci când se dezvoltă placa bacteriană între aceasta şi dintele pe care îl înconjoară. Placa bacteriană determină iritarea gingiei, inflamarea acesteia şi, în final, sângerarea. Dacă gingivita nu este tratată, se poate complică cu parodontoza.

De asemenea, la menopauză creşte riscul de osteoporoză, ceea ce afectează atât dinţii, cât şi osul maxilar.

Vizita la dentist de cel puţin două ori pe an ar trebuie să fie o regulă, cu atât mai mult la menopauză, când riscurile afectării dentare sunt mai crescute.

Există foarte mulţi factori care contribuie la apariţia problemelor gingivale, dar la menopauză se adaugă şi fluctuaţiile nivelurilor de estrogen ce afectează mare parte din ţesuturile cavităţii orale (inclusiv ţesutul gingiei), glandele salivare (scăderea secreţiei) şi osul maxilar. Pe măsură ce corpul tău se pregăteşte să pună capăt funcţiei reproductive a ovarelor, nivelurile de estrogen încep să scadă şi să crească haotic, ajungând în final ca producţia acestui hormon să fie aproape inexistentă. Tocmai nivelul foarte scăzut de estrogen creşte riscul apariţiei problemelor gingivale, a pierderii dinţilor şi a osteoporozei.

În plus, faţă de cauzele hormonale, alţi factori, cum ar fi bolile cronice foarte frecvente la această vârstă, pot creşte riscul de gingivită la menopauză, de aceea este bine să discuţi toate aceste probleme atât cu medicul de familie, cât şi cu stomatologul.

Când este vorba de tratarea unei probleme orale, prevenţia este cuvântul cheie. Adoptarea unei alimentaţii sănătoase, o igienă riguroasă şi controlul stomatologic regulat sunt căile de urmat pentru a preveni apariţia gingivitei de menopauză.

Iată câteva acţiuni pe care trebuie să le întreprinzi înainte de a ajunge la complicaţii dentare prea grave:

  • Periază-ţi dinţii de două ori pe zi şi foloseşte aţa dentară zilnic
  • Mergi regulat la stomatolog pentru control, chiar dacă nu ai o problemă vizibilă
  • Fă detartraj la fiecare şase luni (sau chiar mai frecvent dacă este cazul)
  • Discută cu stomatologul despre orice modificare apărută la nivelul dinţilor sau gingiilor odată cu instalarea menopauzei şi informează-l în legătură cu medicaţia pe care o urmezi
  • Informează-ţi medicul de familie despre orice problemă aparută la menopauză.