Menopauza

Incontinenţa urinară: Cum influenţează menopauza apariţia ei?

Dintre multiplele simptome cu care se pot confrunta femeile aflate la menopauză, incontinenţa urinară este una dintre cele mai neplăcute.

Femeia constată că pierde involuntar urină, mai ales în urma unui efort brusc – strănut, tuse sau râs.

Incontinenţa urinară este o condiţie medicală ce afectează între 3 şi 17% din femeile de peste 40 de ani.

Ca şi în cazul altor simptome specifice menopauzei, incontinenţa apare ca urmare a fluctuaţiilor nivelurilor hormonale din această perioadă. Scăderea nivelului de estrogeni se asociază cu slăbirea elasticităţii şi a troficităţii musculare. În acelaşi timp, odată cu înaintarea în vârstă, aparatul genital feminin suferă o involuţie progresivă care determină o slăbire a structurilor musculare şi aponevrotice care afectează şi sfincterul vezicii urinare.

Severitatea incontinenţei poate varia de la o persoană la alta. Unele femei pot observa pierderi de urină doar ocazional, în timpul unui episod de strănut sau atunci când izbucnesc în râs. Altele pot avea pierderi de urină în cantităţi mai mari şi mult mai necontrolat ce nu par a fi determinate de un anumit efort.

Sursa foto Wikipedia

Deşi multe dintre femei se pot confrunta cu acest aspect neplăcut pe măsură ce se apropie de menopauză, nu înseamnă ca este unul inevitabil. Din fericire, se poate şi preveni, şi trata.

De multe ori, incontinenţa urinară este o consecinţă a rupturii de perineu, dar ea nu se asociază în mod obligatoriu cu aceasta. Cistita, infecţiile urinare, leziunile colului, tumorile, fibromul uterin sau cancerul de col uterin sunt boli în care este prezent acelaşi simptom: pierderea de urină, producând o “falsă incontinenţă”.

Din fericire pentru femeile la menopauză afectate de incontinenţă urinară, există câteva opţiuni de tratament, schimbarea stilului de viaţă fiind una dintre cele mai puţin invazive. În cazul în care incontinenţa persistă în continuare, se va trece la tratamentul medicamentos sau chirurgical.

Exerciţiile fizice de întărire a musculaturii pelvine pot atât sa prevină, cât şi să trateze anumite tipuri de incontinenţă. Musculatura pelvină este cea care susţine vezica urinară.

În acelaşi timp, se recomandă limitarea consumului de cafea şi tutun. Există studii care au demonstrat faptul că există o rată mai mare de apariţie a incontinenţei urinare la femeile cu tabagism cronic din cauza eforturilor de tuse constante care forţează vezica urinară. În plus, tutunul are un efect de slăbire a musculaturii organismului.

În cazurile severe de incontinenţă urinară, este absolut obligatoriu să consulţi un specialist, care îţi va recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru tine – medicamentos sau chirurgical. Chirurgia modernă şi-a dovedit eficienţa în 90% din cazuri, dar se recomandă ca această opţiune sa fie una de ultimă instanţă.