Menopauza

Îngrijirea specială a tenului la menopauză

Modificările hormonale apărute la menopauză determină schimbări şi la nivelul tenului, de la acneea pe care nu ai mai avut-o din adolescenţă până la ridurile apărute peste noapte.

Creşterea nivelului de testosteron duce la apariţia acneei atât la nivelul feţei, cât şi în orice altă zonă a corpului, mai ales pe spate şi decolteu. Aceleaşi modificări hormonale stau la baza scăderii cantităţii şi calităţii colagenului şi elastinei din derm, rezultând în subţierea pielii şi apariţia ridurilor fine. Vei observa că tenul începe să devină din ce în ce mai uscat, mai subţire, cu aspect pergamentos, şi îşi pierde din strălucire. În acelaşi timp apar modificări şi la nivelul părului, care se subţiază şi pare lipsit de vitalitate, iar unghiile devin mai casante şi se rup cu uşurinţă.

Menopauza presupune foarte multe schimbări în viaţa ta, dar nu înseamnă că trebuie să iei totul în tragic. Cu o atitudine pozitivă, întelegându-ţi corpul şi urmând sfaturile specialiştilor poţi să ameliorezi multe din aspectele negative. Ce poţi să faci în această situaţie?

Mişcare

Știu, sună ca şi cum am vorbi despre un panaceu, dar mişcarea este extrem de utilă în păstrarea calităţii tenului, chiar şi la menopauză. Toate femeile de peste 35 de ani trebuie să facă cel puţin 20-30 de minute de mişcare pe zi. Activitatea fizică îmbunătăţeşte circulaţia, crescând oxigenarea tuturor ţesuturilor. Nu numai că te vei simţi mai bine ca stare generală, dar şi tenul tău va arăta mai strălucitor.

Adoptă un regim alimentar sănătos

Din nou, alimentaţia este ceva ce îţi stă la îndemână. Aproximativ 30% dintre caloriile consumate trebuie să provina din carbohidraţi, iar sursa acestora să fie majoritar din fructe proaspete şi legume, care aduc şi un plus de vitamine şi minerale. Proteinele din carne slabă trebuie să reprezinte cel puţin 40% din alimentaţie, iar restul de 30% din grăsimi sănătoase. În acelaşi timp, limitează consumul de sare, pentru că favorizează retenţia de de apă în organism.
Consumă suficientă apă

Apa este întotdeauna elixirul magic. Bea cel puţin opt pahare de apă pe zi, acest lucru te va ajuta să-ţi recapeţi strălucirea tenului.

Până acum am discutat ce poţi să faci pentru piele de la interior spre exterior, dar tot la fel de importantă este şi alegerea produselor cosmetice pe care le foloseşti. Fiind la menopauză, tenul tău are nevoie de o îngrijire specială, aşa că nu utiliza orice cremă, ci alege una potrivită situaţiei tale. Caută produsele de îngrijire a pielii la farmacie, nu în supermarket.

Exfoliază

Deoarece pielea devine din ce în ce mai subţire, exfolierea trebuie să fie una foarte delicată. Aceasta revigorează pielea, îndepărtează celulele moarte, stimulează producerea de colagen şi îmbunătăţeşte oxigenarea.

Curaţă tenul

Înainte de aplicarea oricărui tratament pentru piele, este absolut necesar să o cureţi, astfel crescând eficienţa acestuia.

Foloseşte tratamentul cosmetic

Adoptă tratamente cometice specifice tipului tău de piele, iar acestea trebuie să devină parte a rutinei tale zilnice. Întotdeauna adaugă un antioxidant ca parte a tratamentului. Toţi antioxidanţii au rol anti-îmbătrânire, vitamina A (retinoizi), vitamina C, ceaiul verde şi resveratrolul fiind printre cei mai eficienţi.

Hidratează

Pentru că pielea devine foarte uscată în timpul menopauzei, alege o cremă care nu doar hidratează, dar şi previne pierderea apei din ţesutul dermic.

Foloseşte o cremă pentru protecţie solară

Crema cu rol de ecran solar nu se foloseşte doar la plajă, ci ori de câte ori te expui radiaţiilor soarelui. Aceasta oferă o protecţie deosebită pielii tale sensibile.

Adresează-te specialistului dermatolog de fiecare dată când vrei să încerci un produs nou, el îţi va recomanda ce este cel mai potrivit pentru situaţia ta.