Menopauza

Mastodinia: De ce mă dor sânii la menopauză?

Durerea de sâni este un simptom destul de frecvent în perioada ce precede menopauza, putând afecta până la 70% dintre femeile la perimenopauză, şi care apare în urma fluctuaţiilor nivelurilor de estrogen şi progesteron.

Aproximativ 10% dintre femei pot experimenta o durere severă de sâni ce afectează negativ relaţia cu partenerul, munca şi viaţa de zi cu zi.

Durerea de sâni, cunoscută medical ca mastalgie sau mastodinie, este un termen ce descrie starea de disconfort, tensiune sau durere la nivelul unuia sau ambilor sâni. De obicei, femeile descriu tensiunile de la nivelul sânilor ca senzații de sensibilitate, umflături, disconfort sau greutate.

Sursa foto Max Pixel

Mastodinia poate fi ciclică (asociată de obicei sindromului premenstrual) sau non-ciclică, fără vreo legatură cu ciclul menstrual, dar apărută ca rezultat al modificărilor hormonale la femeile la perimenopauză.

Tipul şi intensitatea simptomelor pot varia de la o persoană la alta şi pot afecta unul sau ambii sâni.

Cauzele durerilor de sâni la menopauză

Deşi cauza exactă a apariţiei durerilor de sâni nu se cunoaşte, ele sunt sunt cel mai adesea asociate cu modificările hormonale şi dezechilibrele apărute la menopauză şi perimenopauză. În timpul fluctuațiilor hormonale din această perioadă, sânii pot crește în dimensiune. Acest lucru se întâmplă atunci când nivelul progesteronului crește în timp ce estrogenul scade, rezultatul fiind senzația de durere și sensibilitate.

În afara modificărilor hormonale, alţi factori mai pot fi implicaţi în apariţia durerilor de sâni, cum ar fi:

 • Chisturile mamare
 • Traumatismele mamare
 • Intervenţii chirurgicale anterioare
 • Dimensiunea crescută a sânului
 • Stresul
 • Alcoolismul
 • Utilizarea contraceptivelor orale
 • Antidepresivele
 • Mastita
 • Tratamentele de substituţie hormonală
 • Medicamentele pentru inimă sau de scădere a colesterolului

Deşi disconfortul de la nivelul sânilor în timpul menopauzei nu reprezintă neapărat un fapt îngrijorător, dacă intensitatea durerii este crescută, ar fi bine să mergi la un consult medical. Doar în cazuri foarte rare durerea de sân poate fi un indicator al prezenţei cancerului.

În cazul în care durerea de sân este de lungă durată şi se asociază şi cu alte simptome, este chiar indicat să ceri părerea unui specialist şi efectuarea unui examen fizic şi clinic complet. Medicul îţi va recomanda efectuarea unor teste suplimentare dacă suspectează o afecţiune serioasă.

Tratamentul durerilor de sâni la menopauză

Din fericire, există o serie de măsuri pe care le poţi lua singură pentru ameliorarea simptomatologiei. Acestea includ: activitatea fizică regulată şi menţinerea unei greutăţi normale pentru înălţimea şi vârsta ta, masajul, tehnicile de relaxare şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase.