Menopauza

Menopauza, depresia si anxietatea

Fiecare femeie care ajunge la menopauza experimenteaza aceasta etapa a vietii intr-un mod individual, diferit. Cu toate acestea, putem spune cu certitudine ca majoritatea femeilor au simptome care le afecteaza in mod negativ viata personala, familiala si profesionala. Menopauza poate avea o multime de simptome diferite, deoarece estrogenul (principalul hormon care se reduce in organism in timpul menopauzei) afecteaza aproape tot organismul, inclusiv creierul si emotiile. Simptomele menopauzei pot dura multi ani de zile, chiar si decenii. Mai mult decat atat, este posibil ca aceste simptome sa fie sesizabile inca din timpul perimenopauzei.

Majoritatea oamenilor asociaza menopauza cu bufeurile si cu transpiratiile nocturne, dar acestea sunt de fapt simptomele care deranjeaza cel mai putin. Cele mai deranjante simptome ale menopauzei sunt cele psihologice.

Starea de spirit scazuta si depresia pot fi simptome foarte frecvente ale menopauzei si perimenopauzei. Alte semne psihologice includ: stima de sine scazuta, motivatia redusa, anxietatea, iritabilitatea, atacurile de panica, slaba concentrare si energia scazuta.

In aceasta perioada, femeile se simt mai iritate si mai suparate fata de cum se simteau inainte de menopauza, fapt ce le afecteaza capacitatea de a functiona la locul de munca si relatia cu familia. Totodata, femeile recent ajunse la menopauza sunt mai sensibile, plang foarte usor si au frecvent stare de spirit foarte scazuta.

Daca ai experimentat depresie postnatala in trecut sau ai avut PMS, atunci este mult mai probabil sa simti aceste tipuri de simptome in timpul menopauzei. Toate aceste stari psihologice negative sunt cauzate de faptul ca organismul trece printr-o schimbare majora a nivelului de hormoni.

Stilul de viata

In timpul perimenopauzei si menopauzei este foarte important sa tii cont de bunastarea spiritului tau si de respectarea unui stil de viata sanatos. Ar trebui sa fii mai atenta la dieta ta si sa iei in considerare modalitati de imbunatatire a acesteia prin consumul de alimente sanatoase, bogate in substante nutritive si neprocesate. Cea mai recomandata este dieta mediteraneana, fara alimente prelucrate. Totodata, trebuie sa iei in considerare limitarea aportului de alcool si stoparea fumatului (daca este cazul). Efectuarea de exercitii fizice in mod regulat este cu adevarat benefica pentru organismul tau,  in special in aceasta perioada semnificativa a vietii tale.

HRT (Terapia de substitutie cu hormoni)

Terapia de substitutie hormonala este cel mai bun tratament pentru simptomele menopauzei, deoarece ofera organismului estrogen. Exista multe tipuri de HRT, acestea se administreaza in diferite doze, in functie de cum crede medicul, dar toate contin estrogen. HRT poate fi administrat sub forma de tablete, gel sau plasture. Daca femeia inca are uterul, atunci ea va avea nevoie, de asemenea, de progesteron, care va fi administrat sub forma de comprimate. Femeile care au avut o histerectomie in trecut (operatie de indepartare a uterului) nu mai au nevoie de progesteron decat daca au antecedente de endometrioza severa.

Daca este administrat corect, estrogenul poate ajuta la imbunatatirea simptomelor psihice si fizice legate de menopauza. In urma HRT-ului, multe femei se declara mai calme, mai energice, mai motivate si, in general, mai fericite.