Menopauza

Menopauza si acneea

Bufeuri, transpiratii nocturne, crestere in greutate: acestea sunt simptomele cele mai comune ale menopauzei. Si totusi, acneea – cosmarul anilor adolescentei – poate, de asemenea, sa apara din nou in timpul menopauzei. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, femeile aflate la menopauza au mari sanse sa observe semne de acnee in jurul barbiei, maxilarului, gurii, pieptului si spatelui.

De ce apare acneea in perioada menopauzei?

Indiferent ca au 14 sau 50 de ani, acneea are aceeasi cauza principala la femei: modificarile nivelurilor de hormoni afecteaza modul in care pielea se protejeaza si se regenereaza, uneori insa cu rezultate neplacute.

La inceputul menopauzei, sau mai precis, in faza care duce la ea, numita perimenopauza, nivelul hormonilor feminini scade, in special estrogenul. Dar nivelurile de androgeni, hormonii sexuali masculini pe care fiecare femeie ii are, raman constante. Aceasta situatie determina organismul sa inregistreze o crestere relativa a efectului acestor hormoni “masculi”.

Pentru femeile aflate la menopauza, unul dintre cei mai puternici androgeni, testosteronul, declanseaza adesea probleme la nivelul pielii, inclusiv acnee. Pe masura ce nivelurile de testosteron cresc, glandele sebacee ale pielii devin mai active producand exces de sebum, o substanta uleioasa care poate bloca porii. Problema este in continuare exacerbata de regenerarea celulara prea inceata specifica pielii imbatranite. Astfel, celulele moarte se acumuleaza pe epiderma, blocand porii deja infundati cu sebum, ducand la inflamatii si infectii (cum sunt cosurile).

Ce tratamente medicale sunt recomandate pentru acneea cu care se confrunta femeile aflate la menopauza?

La perimenopauza si menopauza, femeile rareori sufera de acnee severa. Asadar, nu este cazul de alarmare pentru cateva cosuri usoare. In plus, dat fiind faptul ca hormonii de stres sunt legati de acnee, este important ca femeile care sufera de aceasta conditie a pielii sa ramane linistite.

De obicei, acneea din timpul menopauzei este o afectiune temporara, care dispare odata ce nivelurile de hormoni raman la un nivel constant. Dar, uneori, disconfortul si impactul cosmetic al acneei este suficient de sever pentru a determina o femeie sa solicite asistenta medicala. Printre tratamentele cele mai populare sunt:

  • Terapia cu hormoni de substitutie. Cele mai multe femei care iau hormoni de substitutie observa ca tenul lor devine mai curat si mai luminos. Suplimentul de estrogen furnizat de acest tratament nu numai ca ajuta pielea sa-si pastreze elasticitatea si supletea, dar poate ajuta, de asemenea, la indepartarea petelor si semnelor de acnee.
  • Tratamentele topice. Specialistii in ingrijirea pielii recomanda adesea solutii topice, cum ar fi peroxidul de benzoil, pentru a trata petele de acnee, sau geluri antimicrobiene cu eritromicina pentru combaterea bacteriilor care cauzeaza acneea. Retinoidele, un derivat al vitaminei A, reprezinta o alta clasa eficienta de medicamente topice prescrise pentru a trata punctele negre si cosurile.
  • Medicamentele orale. Medicii pot, de asemenea, sa prescrie medicamente pe cale orala, cum ar fi antibiotice, izotretinoina orala in doze mici (Accutane) sau spironolactona, un diuretic anti-androgen.