Menopauza

Mituri pe care la auzim despre menopauza

Daca o femeie nu are menstruatie timp de 12 luni consecutive, inseamna ca a intrat in menopauza. Pentru unele femei, menopauza inseamna sfarsitul anilor de fertilitate si realizarea faptului ca imbatranesc. Pentru altele, menopauza inseamna ca nu mai trebuie sa faca fata disconfortului si inconvenientelor unei perioade de menstruatie lunara. Totodata, menopauza pune capat ingrijorarii cu privire la o sarcina nedorita si reprezinta o noua era a libertatii.

Menopauza este un nou inceput in viata!

Probabil ca cel mai comun mit legat de menopauza este ca aceasta reprezinta inceputul sfarsitului. Acest lucru ar fi putut fi adevarat in secolul al VI-lea, cand varsta medie de menopauza a coincis cu speranta de viata a femeilor, insa astazi femeile traiesc mai mult si sunt mai sanatoase decat oricand. In general, femeile mai au de trait cel putin o treime din viata adulta dupa ce intra in menopauza, care incepe de obicei in jurul varstei de 51 de ani. Si pentru multe femei, acei ani reprezinta o perioada a dezvoltarii personale si profesionale, plina de oportunitati si succese.

Menopauza este sfarsitul menstruatiei, nu sfarsitul vietii! Iata adevarul din spatele celor mai des intalnite mituri pe care la auzim despre menopauza:

Mit: Cele mai multe femei care ajung la menopauza se confrunta cu depresie.

Realitate: Femeile sunt deja de doua ori mai predispuse la depresie decat barbatii, iar cateva studii au sugerat o posibila legatura intre modificarile hormonale si episoadele majore de depresie. Dar alte cercetari arata ca nu exista nicio legatura directa intre menopauza si starile de spirit negative. Potrivit Colegiului American de Obstretici si Ginecologi, menopauza in sine nu provoaca depresie.

Mit: Toate femeile au parte de simptome neplacute in timpul menopauzei.

Realitate: Desi multe femei au aceste simptome, cum ar fi bufeuri, transpiratii nocturne si schimbari de dispozitie, menopauza afecteaza fiecare femeie in mod diferit. Pentru multe dintre femei, simptomele menopauzei sunt extrem de usoare, iar pentru altele, singurul simptom evident este absenta menstruatiei.

Mit: Cele mai multe femei se ingrasa dupa ce intra la menopauza.

Realitate: Multe femei ajung sa ia cateva kilograme in plus cand au varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani. Cu toate ca unele studii sustin ca femeile de varsta mijlocie iau mai mult in greutate in timpul perimenopauzei si menopauzei, alte studii au aratat ca si femeile de circa 50 de ani care inca nu au intrat la menopauza au aceasta tendinta de a se ingrasa. Menopauza, in sine, nu provoaca crestere in greutate. In plus, cu un regim de viata sanatos, cu o dieta buna si cu un program consecvent de exercitii fizice, orice femeie, la orice varsta, poate sa slabeasca sau sa se mentina la o anumita greutate optima.

Mit: Inca mai poti ramane gravida la menopauza.

Adevar: In fazele de inceput ale menopauzei – cand mai ai menstruatii ocazionale si esti considerata practic in faza perimenopauzei – poti ramane gravida. Dar odata ce ai atins cele 12 luni consecutive fara menstruatie, ai trecut oficial in menopauza si, cu certitudine, nu mai poti ramane insarcinata.