Menopauza

Nutritia la menopauza

Nimeni nu ar trebui sa sufere doar din cauza faptului ca este femeie, fie ca se confrunta cu simptomele menopauzei sau cu durerile menstruatiei. Femeile sunt conditionate sa creada ca disconfortul din fiecare luna sau la menopauza este normal. Daca ai simptome neplacute, inseamna ca exista ceva in neregula in corpul tau sau ai anumite deficiente nutritionale. Poti schimba acest lucru!

Esti stresata?

Stresul face ca legaturile dintre celulele creierului (neuroni) sa fie mai putin eficiente. De aceea, atunci cand ai o zi stresanta, poti sa-ti pierzi cheile sau sa uiti ceva de care iti amintesti de obicei. De asemenea, stresul opreste temporar sistemul digestiv, impiedicand capacitatea organismului de a absorbi nutrientii din alimentele consumate. Dar noi avem nevoie de acesti nutrienti pentru energie, relaxare si o buna functie cognitiva, precum si pentru a ne mentine pielea hidratata. Grijile cotidiene, presiunile financiare si depresia provoaca acest stres care, de multe ori, pare a fi inexplicabil. Mai mult, stresul cronic prost gestionat va contribui la cresterea nedorita in greutate.

Cat de bine functioneaza sistemul tau digestiv?

Pe masura ce imbatranim, abilitatea organismului de a produce sucuri digestive (de exemplu, acidul clorhidric in stomac) tinde sa scada. Circa 50% dintre persoanele cu varsta de peste 50 de ani se confrunta cu o problema digestiva afectata de sucurile ineficiente din stomac. Acest lucru provoaca dificultati in a digera minerale precum magneziu, mangan, zinc si seleniu din alimentele pe care le consumam. Daca avem deficiente de astfel de nutriteni, corpul nostru va incepe sa se confrunte cu fel si fel de probleme. Afectiunile vezicii biliare cauzate de dietele cu continut scazut de fibre vor contribui si ele la incapacitatea de a extrage nutrientii din alimente. Trebuie sa retinem, insa, ca sistemul digestiv poate fi reglat printr-o dieta alimentara echilibrata si un stil de viata sanatos.

Glandele suprarenale sunt in forma buna?

Magneziul, manganul si zincul sunt minerale necesare pentru sanatatea glandelor suprarenale. Aceste glande sunt importante pentru energie si pentru o buna rezistenta la stres. Daca nu functioneaza cum trebuie, vei avea probleme de somn si de gandire. Transpiratiile nocturne si bufeurile sunt alte simptome ale problemelor glandelor suprarenale. Pentru ca glandele suprarenale sa functioneze corect, trebuie, de asemenea, sa consumi alimente bogate in vitamina C.

Cat de sanatoasa este glanda tiroida?

Simptomele chiar si ale unei glande tiroide usor lenese pot include par subtire, piele uscata, scaderea puterii creierului si senzatia de oboseala permanenta. Problema poate sa nu fie atat de severa incat medicul sa iti prescrie hormoni de substitutie, dar ar putea fi suficient de severa incat sa te faca sa te simti rau fizic. Glandele suprarenale trebuie sa functioneze bine pentru a sprijini functia tiroidiana. Totodata, consumul regulat de alimente bogate in iod este esential pentru o tiroidia sanatoasa. Multe dintre simptomele neplacute ale menopauzei pot fi, de fapt, cauzate de o functie tiroidiana scazuta. Vei avea nevoie, de asemenea, de seleniu, zinc si vitamina E in dieta zilnica pentru a-ti mentine tiroida puternica.