Menopauza

Perimenopauza: Tot ce trebuie să ştii despre perioada care precede menopauza naturală

Deşi premenopauza, sau mai corect spus perimenopauza, este cea mai vizibilă etapă a menopauzei, majoritatea femeilor nu identifică în mod real această perioadă.

Aşa cum sugerează numele, perimenopauza este perioada care precede instalarea menopauzei. Acum încep să apară primele simptome ale declinului vieţii reproductive a femeii, cum ar fi bufeurile sau schimbările bruşte de dispoziţie.

Fluctuaţiile hormonale încep cu doi până la zece ani înainte ca femeia să intre la menopauză. Dacă ai între 35 şi 50 de ani, înca ai menstruaţie, însă ceva este diferit, eşti probabil la perimenopauză.

Perimenopauza poate să reprezinte un disconfort sau chiar să sperie unele femei, mai ales dacă acestea nu sunt pregătite pentru schimbările ce vor urma. Această etapă cuprinde acele manifestări care nu fac decât semnalizeze începutul sfârşitului vieţii reproductive.

Deşi nicio femeie nu seamănă cu alta, cele mai multe intră la perimenopauză în jurul vârstei de 40 de ani. În tot acest timp, corpul femeii se pregăteşte pentru încetarea funcţiilor reproductive, ceea ce determină o multitudine de schimbări şi senzaţii.

Sursa foto Max Pixel

Cauzele perimenopauzei

Perimenopauza este un proces natural caracterizat prin scăderea nivelurilor hormonale odată cu vârsta. Aceste modificări hormonale pot fi explicate prin:

 • Cauze interne. Fluctuaţiile hormonale sunt cele care stau la baza semnelor vizibile şi a simptomelor perimenopauzei. Acest fenomen absolut natural apărut odată cu înaintarea în vârstă conduce în final la dispariţia ciclului menstrual.
 • Cauze externe. Chiar dacă toate femeile ajung să experimenteze modificări hormonale la un moment dat, acestea pot fi accelerate sau amplificate de anumiţi factori externi, cum ar fi fumatul excesiv, stresul extrem, histerectomia, radiaţiile sau chimioterapia.

Simptomele perimenopauzei

Probabil cele mai uşor de recunoscut simptome ale perimenopauzei sunt cele prin care corpul femeii reacţionează la fluctuaţiile hormonale care au loc în această perioadă. În cele mai multe cazuri, primele simptomele ale perimenopauzei au o intensitate moderată şi pot să apară sau să dispară de-a lungul unei perioade ce se poate întinde pe ani de zile. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt:

 • oboseala
 • pierderea libidoului
 • creşterea în greutate
 • depresia
 • bufeurile
 • transpiraţiile nocturne
 • schimbările de dispoziţie
 • uscăciunea vaginală
 • iritabilitatea

Deşi simptomele menţionate mai sus sunt printre cele mai întâlnite, există o multitudine de alte manifestări ale perimenopauzei, care pot fi diferite de la o femeie la alta.

Tratamentul perimenopauzei

Cele mai multe femei pot observa o ameliorarea a simptomatologiei perimenopauzei imediat după schimbarea stilului de viaţă – adoptarea unei alimentaţii sănătoase, mai multă odihnă, exerciţiu fizic etc. Totuşi, există cazuri când se impune administrarea unor medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Pentru că orice tratament poate fi asociat cu anumite riscuri, este obligatoriu ca acesta să fie iniţiat doar la recomandarea medicului.