Menopauza

Pierderea libidoului la menopauză

Oricine poate experimenta fluctuaţii ale apetitului sexual, creşterea sau scăderea libidoului putând fi influenţate de o varietate de factori.

Totuşi, în cazul femeilor la menopauză, scăderea bruscă a interesului pentru activitatea sexuală poate avea implicaţii ceva mai grave. La menopauză, cauza principală a scăderii libidoului este dezechilibrul hormonal apărut în această perioada a vieţii femeii, mai ales un deficit de hormoni androgeni. De asemenea, pierderea libidoului poate fi cauzată chiar de simptomele menopauzei – cum ar fi uscăciunea mucoasei vaginale sau depresia – dar şi de anumite medicamente recomandate pentru ameliorarea acestor simptome.

Pierderea libidoului (dorinţa sexuală) este un simptom obişnuit în timpul menopauzei, afectând 20 – 40% dintre femei, şi se defineşte ca lipsa interesului pentru activitatea sexuală.

Este important să nu confundăm pierderea libidoului cu frigiditatea sau cu incapacitatea de a atinge orgasmul în timpul unui act sexual. Totuşi, femeile la menopauză pot prezenta în acelaşi timp şi aceste simptome ale disfuncţiei sexuale.

Foto pexels.com

Cauzele pierderii libidoului

Ca şi în cazul multor altor simptome ale menopauzei, dezechilibrul hormonal stă la baza dispariţiei apetitului sexual. În acelaşi timp, toate modificările fizice şi psihice apărute în această perioadă conduc şi ele la pierderea libidoului.

Concentraţiile scăzute de estrogen, progesteron şi testosteron pot avea un impact negativ asupra dorinţei sexuale la femeie.

Estrogenul

Estrogenul joacă un rol vital în cadrul sexualităţii feminine prin amplificarea senzaţiilor, lubrifierea vaginală şi menţinerea sănătăţii mucoasei vaginale.

Pe măsură ce femeia se apropie de menopauză, corpul său produce din ce în ce mai puţini estrogeni. Acest lucru determină apariţia simptomelor ce contribuie la pierderea apetitului sexual – cum ar fi bufeurile, transpiraţiile nocturne, ciclurile menstruale neregulate şi uscăciunea vaginală.

Progesteronul

Progesteronul are şi el rolul de a menţine sănătatea sexuală a femeii. Când nivelul acestui hormon scade foarte mult, cum se întâmplă la menopauză, încep să apară ciclurile menstrule neregulate, oboseala şi alte simptome care contribuie la pierderea libidoului.

Testosteronul

Ca şi în cazul estrogenului, odată cu vârsta, corpul începe să producă din ce în ce mai puţin testosteron. Specialiştii spun că pierderea libidoului este legată de scăderea nivelului testosteronului în perioada premergătoare instalării menopauzei.

Deşi modificările hormonale sunt de cele mai multe ori cauza majoră a pierderii libidoului la menopauză, există şi alţi factori care pot contribui la apariţia acestui simptom. Aceştia sunt împărţiţi în trei categorii: fizici, psihici şi relaţionali.

Factorii fizici includ: disfuncţia sexuală, histerectomia, diabetul, anemia, afecţiunile cardiovasculare, bolile cronice, uscăciunea vaginală. Factorii psihici sunt reprezentaţi de stres, oboseală, depresie sau anxietate. Factorii relaţionali sunt legaţi, în mod special, de modificările de vârstă care intervin şi la partener.

Din fericire, pierderea libidoului poate fi tratată printr-o varietate de metode. Adesea, o alimentaţie sănătoasă şi activitatea fizică nu numai că poate readuce dorinţa sexuală, dar şi tratează stresul şi anxietatea. Sunt recomandate alimentele care conţin zinc (fructe de mare, carne roşie), magneziu (legume verzi, migdale, hrişcă), proteine (nuci, lactate, carne slabă) şi produsele din soia, pentru conţinutul de fitoestrogeni.

În cazurile mai grave, medicul poate prescrie anumite medicamente, ce vor ameliora deficitul hormonal.