Menopauza

Pierderile de memorie la menopauză

Majoritatea femeilor care se apropie de menopauză se plâng de pierderi de memorie ocazionale şi de lipsa concentrării. Îngrijorarea provine din faptul că aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică a femeii, care începe să uite atât lucruri mărunte, cât şi unele mai importante, de la locul în care şi-a pus cheile, până la ratarea întâlnirilor programate sau a zilelor de naştere ale celor apropiaţi.

În cazul perimenopauzei sau menopauzei, pierderile de memorie reprezintă o manifestare obişnuită, asociindu-se cu un nivel scăzut al estrogenului şi unul ridicat de stres.

Pierderile de memorie ocazionale afectează orice om, într-o măsură mai mare sau mai mică. Cu toate acestea, există prejudecata că o asemenea manifestare este semnul unei afecţiuni destul de grave.

Pentru că, la menopauză, pierderile de memorie sunt cauzate în mod obişnuit de fluctuaţiile hormonale, acestea n-ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare.

Memoria este definită ca acea capacitate mentală de a reţine şi recunoaşte fapte, evenimente, senzaţii sau experienţe anterioare. Prin urmare, pierderile de memorie sunt acele scurte perioade în care o persoană se află în imposibilitatea de a reţine sau de a-şi reaminti anumite informaţii, cum ar fi date, nume sau adrese.

Sursa foto Public Domain Pictures

Tipuri de memorie

Adeseori, memoria este clasificată în două categorii, după criteriul timpului: de scurtă durată sau de lungă durată. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de memorie, în funcţie de modul în care aceasta este utilizată.

Memoria de scurtă durată

Permite reţinerea unei informaţii pentru o perioadă scurtă de timp (câteva secunde sau minute), cum ar fi un număr de telefon atunci când îl formăm.

Memoria recentă

Abilitatea de a reţine evenimente de zi cu zi, inclusiv acumularea de noi informaţii.

Memoria senzorială

Capacitatea de a recunoaşte mirosuri, sunete şi imagini.

Memoria de lungă durată

Capacitate de a stoca cantități mult mai mari de informație pentru o durată potențial nelimitată (uneori o durată de viață).

Memoria declarativă

Capacitatea de reamintire a înţelesurilor unor cuvinte, fapte; permite codificarea cunoștințelor abstracte despre lume.

Memoria procedurală

Este folosită în principal în învățarea abilităților motorii, cum ar fi mersul pe bicicletă sau mâncatul.

Cum se manifestă pierderile de memorie

Principala manifestare este incapacitatea de reamintire a unei informaţii în momentul în care ea este necesară. Pe lângă acest aspect, mai pot să apară:

 • Tulburări de concentrare
 • Uitarea unui eveniment recent şi reamintirea lui după un timp
 • Senzaţia de minte “înceţoşată”

Cauzele pierderilor de memorie la menopauză

Există câţiva factori responsabili de aceste tulburări apărute înainte sau chiar odată cu instalarea menopauzei.

Cauze hormonale

Ca şi în cazul altor simptome specifice menopauzei, dezechilibrul hormonal stă la baza apariţiei pierderilor de memorie şi a lipsei de concentrare.

Acestea încep să se manifeste încă de la perimenopauză, pe măsură ce nivelul estrogenului scade. Estrogenul joacă un rol cheie, având un efect important asupra unor funcţii ale creierului şi influenţând memoria, limbajul, atenţia, dispoziţia. Fluenţa limbajului şi capacitatea de reamintire a unor nume sau cuvinte sunt direct legate de nivelul estrogenului.

Factori de risc

Deşi fluctuaţiile hormonale sunt cauza principală a pierderilor de memorie la menopauză, există şi unii factori care favorizează apariţia acestora:

 • Consumul excesiv de alcool
 • Anumite medicamente (somnifere, antidepresive, analgezice, tranchilizante, medicamente pentru reglarea tensiunii)
 • Deficitul de vitamine
 • O alimentaţie săracă în elemente nutritive
 • Lipsa somnului
 • Suprasolicitarea organismului

Când ar trebui să mergi la doctor

În cazul unor tulburări severe de memorie, atunci când nu reuşeşti să-ţi aminteşti informaţii pe care le cunoşti de mult timp şi pe care le-ai folosit foarte frecvent, este bine să te prezinţi la medic pentru a exclude alte afecţiuni care se asociază cu pierderea de memorie, cum ar fi:

 • Boala Alzheimer
 • Encefalita sau meningita
 • Traumatismele craniene
 • Accidentul vascular cerebral
 • Demenţa
 • Cancerul

Tratamentul pierderilor de memorie

Din fericire, pierderile de memorie apărute la menopauză nu sunt permanente şi există şi multiple metode de tratare a acestora. Este recomandabil să se înceapă cu metoda cea mai puţin invazivă şi să se treacă progresiv la alte opţiuni terapeutice, dacă simptomele nu dispar sau nu se ameliorează.

Schimbarea stilului de viaţă

O dietă echilibrată, care să includă alimente bogate în acizi graşi esenţiali de tip omega-3, te va ajuta să te concentrezi mai bine.

În plus, o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, ca surse importante de antioxidanţi şi vitamine (B, C, D si E), va susţine funcţionarea normală a creierului. Exerciţiile mentale regulate sau jocurile, cum ar fi cuvintele încrucişate sau Sudoku, şi-au dovedit eficienţa în îmbunătăţirea memoriei.

O activitate fizică regulată şi un somn odihnitor sunt, de asemenea, absolut necesare pentru păstrarea intactă a memoriei.

Tratamentul medicamentos

Apelarea la medicamente se va face numai în cazurile cu o severitate crescută şi numai la recomandarea specialistului, deoarece această opţiune poate implica riscuri mai mari decât beneficiile oferite.