Menopauza

Plante medicinale pentru ameliorarea simptomelor menopauzei

La perimenopauza (faza anterioara menopauzei), aproximativ 80% dintre femei se confrunta brusc cu simptome neplacute, inconfortabile si uneori chiar stresante. Printre aceste simptome se numara bufeurile, tulburarile de somn, frecventa urinara crescuta, oboseala, depresia si anxietatea.

Unele dintre aceste simptome sunt mult mai parsive decat altele. Potrivit lui Gregory A. Plotnikoff, directorul medical al Institutului Penny George pentru Sanatate si Vindecare, bufeurile sunt cele mai suparatoare simptome cu care se confrunta femeile la menopauza. “Circa 20% dintre femeile aflate la menopauza considera ca bufeurile sunt aproape intolerabile”, sustine Gregory A Plotnikoff.

Tratamentul standard pentru ameliorarea simptomelor menopauzei este terapia de substitutie hormonala (TSH), circa 38% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani utilizand TSH in ultimii ani. Cu toate acestea, femeile cu simptome mai putin severe isi pot gestiona cu succes neplacerile menopauzei folosind remedii naturale pe baza de plante medicinale. Multe dintre aceste plante au o concentratie ridicata de fitoestrogeni cu aceleasi calitati pe care le au estrogenii folositi in terapia de substitutie hormonala.

Iata cateva plante medicinale care pot fi foarte eficiente in ameliorarea simptomelor menopauzei:

Cohosh-ul negru. Denumit stiintific “Cimicifuga racemosa”, cohosh-ul negru este probabil cel mai popular remediu pe baza de plante pentru tratarea simptomelor menopauzei. Radacina acestei plante contine fitoestrogeni, compusi esentiali ai plantelor care imita propriul estrogen al organismului. Foarte multe studii au aratat ca aceasta planta este sigura si eficienta pentru atenuarea bufeurilor, transpiratiilor nocturne si uscaciunii vaginale, desi efectele sale sunt, de obicei, pe termen scurt. O nota de prudenta: daca iei vreun medicament pentru tensiune arteriala, intreaba medicul daca este sigur sa consumi cohosh negru.

Dong quai. Aceasta planta perena este folosita de mai bine de 1000 de ani de catre femei ca stimulent pentru reproducere in China, Coreea de Sud si Japonia. S-a dovedit, de asemenea, ca dong quai (Angelica sinensis) poate fi de mare folos pentru ameliorarea durerilor din timpul menstruatiei si simptomelor neplacute ale menopauzei.

Semintele de in. Foarte multe femei trecute de 50 de ani sustin ca se simt mai bine datorita semintelor si uleiului de in. Cercetarile au sugerat ca aceste produse pot fi cu adevarat utile pentru tratarea bufeurilor, reducandu-le in intensitate cu pana la 57% datorita compozitiei lor bogate in lignani, substante chimice asemanatoare cu estrogenii.

Uleiul de Evening Primrose. Acest ulei este extras din semintele plantei Oenothera biennis si contine un acid gras omega-6 esential, numit acid gama-linoleic. In ciuda lipsei dovezilor stiintifice, multe femei afirma ca o doza zilnica de 300 de miligrame din acest produs scade atat severitatea cat si frecventa bufeurilor si usureaza sensibilitatea la nivelul sanilor. De mentionat, insa, ca uleiul de Evening Primrose poate avea ca efecte secundare greata si diareea. De asemenea, acest produs poate interactiona cu unele medicamente prescrise si cu alte suplimente pe baza de plante, prin urmare asigura-te ca primesti permisiunea medicului inainte de a-l lua.

Soia. Alimentele din soia, cum sunt tofu si laptele de soia, au o compozitie bogata in izoflavone (fitoestrogeni). Astfel, o dieta bogata in soia poate fi extrem de benefica pentru sanatatea oaselor, mai ales in primii 10 ani dupa menopauza, cand nivelul de estrogen scade, iar riscul de osteoporoza este mare.