Menopauza

Reflexoterapia – Tratament pentru menopauza

Modul in care ne traim vietile s-a schimbat drastic in ultimul secol, in special pentru noi, femeile. Potrivit Oficiului Statisticilor Nationale, in prezent lucreaza mai multe femei ca oricand, o buna parte dintre ele avand varste inaintate, de peste 60 de ani. In afara de munca, femeile sunt deseori responsabile pentru buna functionare a gospodariei, a vietii de familie, a bugetelor, etc. Cu atatea responsabilitati, nu este de mirare ca multe dintre femeile din ziua de azi se simt foarte stresate, in special cele ajunse la perimenopauza si menopauza, cand nivelul de hormoni este intr-o imensa schimbare.

Organizatia de Sanatate Mintala arata ca femeile din Romania sunt mai vulnerabile din punct de vedere psihic atunci cand au varsta cuprinsa intr 45-54 de ani. Dar de ce? Si ce putem face pentru a ne proteja propria sanatate emotionala?

Aceasta este perioada in care se pot intampla multe lucruri in viata noastra, pot fi copiii care ne parasesc pentru a studia in alte parti ale tarii sau ale lumii, locul de munca ne ingrijoreaza si, nu in ultimul rand, simptomele perimenopauzei si menopauzei sunt din ce in ce mai sacaitoare. Hormonii sunt esentiali pentru sanatatea femeilor, iar atunci cand nivelul lor scade foarte mult, lucru care se intampla la menopauza, ne poate afecta atat fizic cat si emotional. Pe masura ce ne apropiem de menopauza, nivelul nostru de estrogen scade; estrogenul are mai multe functii, incluzand un impact direct asupra hormonului de stres cortizol. Cand nivelul de estrogen scade, nivelul cortizolului creste, ceea ce inseamna ca adrenalina se va declansa in organism, facandu-ne sa ne simtim foarte anxioase si stresate.

Cum poate reflexoterapia sa ne ajute sa combatem simptomele neplacute ale menopauzei?

Reflexoterapia este o terapie complementara care se bazeaza pe teoria ca diferite puncte si zone ale talpilor, picioarelor, minilor, fetei si urechilor corespund cu alte zone ale corpului. Reflexologii cred ca masarea acestor puncte sau zone ajuta la relaxare si la imbunatatirea starii emotionale. Reflexoterapia poate, de asemenea, sa ajute la eliberarea tensiunii si imbunatatirea somnului, ajutandu-ne sa facem fata mai usor stresului ce survine in aceasta perioada de tranzitie.

Cele mai frecvente simptome pe care femeile le pot experimenta la menopauza sunt bufeurile, tulburarile de somn si anxietatea. Un studiu efectuat in Iran a aratat ca femeile aflate la menopauza, care s-au tratat cu reflexoterapie, au raportat mai putine bufeuri si o imbunatatire a calitatii somnului. Reflexoterapia s-a dovedit, de asemenea, ca este eficienta in reducerea starilor de anxietate, oferind organismului o stare de liniste pe termen lung.

Iata 2 exercitii de reflexoterapie la nivelul mainilor pe care le poti face singura, la tine acasa:

1. Pune degetul mare pe punctul reflex al plexului solar, care este situat in centrul palmei si inspira adanc de 3 ori pe nas si expira pe gura. In timp ce respiri, maseaza usor punctul reflex. Repeta exercitiul si pentru cealalta mana.

2. Maseaza indelung degetul mare; acesta este punctul reflex al capului, astfel ca masarea lui te va ajuta sa eliberezi tensiunea si sa iti linistesti mintea. Doua glande importante se gasesc la nivelul capului: hipotalamusul (care joaca un rol important in aparitia bufeurilor) si hipofiza (care controleaza toti hormonii).