Menopauza

Sangerari dupa menopauza – Ar trebui sa imi fac griji?

Cauzele frecvente ale sangerarii vaginale post-menopauza:

Sangerarea vaginala dupa instalarea menopauzei este considerata anormala si ar trebui investigata medical. Semnaleaza prezenta unui tip de problema ginecologica, cea mai comuna fiind dezechilibrul hormonal. Acest lucru este destul de des intalnit in cazul femeilor care tocmai au inceput terapia de substitutie hormonala. Deficitul de estrogen poate duce la uscarea zonei endometriale (mucoasa uterului), afectand vasele de sange din regiune, fapt ce duce la aparitia sangerarii.

O alta cauza frecventa a sangerarii vaginale dupa menopauza este prezenta tumorilor fibroase sau a polipilor. Exista doua moduri prin care simptomele initiale ale prezentei acestora se disting. De cele mai multe ori, fibroamele duc la sangerari severe, care pot necesita interventii chirurgicale. Se estimeaza ca una din 5 femei cu fibroame au, de fapt, o forma de cancer. Polipii cauzeaza, in general, sangerari mai usoare.

Cum se pot verifica motivele hemoragiei vaginale dupa menopauza?

Medicul va incepe prin verificarea istoricului medical al pacientei si apoi, daca este necesar, va efectua un examen pelvian pentru a evalua fizic daca exista anomalii care pot fi resimtite. Zonele cervicale si vaginale sunt examinate temeinic. Apoi poate urma un test de imagistica pentru a oferi un diagnostic mai concludent. Medicul ar putea apela, de asemenea, la biopsii pentru a identifica motivele sangerarii. Daca se constata ca este cancer, pot fi necesare interventii chirurgicale si alte tratamente, cum ar fi radioterapia si chimioterapia. Cancerul ovarian este si el o problema care poate cauza sangerari vaginale. Daca este diagnosticat acest lucru, va trebui sa se efectueze o interventie chirurgicala pentru a elimina tumorile.

Alte cauze ale sangerarii vaginale care apare dupa instalarea menopauzei:

O alta cauza a sangerarii poate fi utilizarea anumitor produse farmaceutice sau chiar contactul sexual. Uscaciunea vaginala cauzeaza fragilitatea tesuturilor vaginale, ducand astfel la ruperea tesuturilor si la sangerare.

Infectiile vaginale pot si ele fi o cauza a sangerarilor in zona intima. Vaginoza bacteriana este cea mai des intalnita infectie vaginala, aceasta fiind usor tratabila, dar simptomele ei pot fi un pic inspaimantatoare. Nu in ultimul rand, bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia si gonoreea, pot provoca sangerari vaginale postmenopauzale. Asadar, exista o varietate destul de mare de motive care pot duce la aparitia acestei probleme la menopauza, toate necesitand testare pentru o diagnosticare corecta si un tratament adecvat.