Menopauza

Schimbarile din organism care apar la menopauza

Menopauza se refera, pur si simplu, la sfarsitul menstruatiei unei femei. In mod obisnuit, termenul este utilizat pentru a se referi la intreaga perioada ce survine in urma scaderii functiei ovariene si incetarii menstruatiei. Menopauza apare, in mod normal, la varsta cuprinsa intre 45 si 55 de ani. Cu catva timp inainte, femeile observa ca ciclul lor menstrual dureaza mai putin si devine din ce in ce mai rar. Totodata, tind sa se confrunte cu fel si fel de simptome neobisnuite, cum ar fi transpiratiile nocturne.

Varsta medie a ultimului flux menstrual este de 51 de ani. Este nevoie de 12 luni consecutive in care sa nu existe ciclu menstrual pentru a determina daca s-a instalat menopauza. Faza de perimenopauza apare cu circa 12 – 24 de luni (in unele cazuri, mai mult) inainte de ultimul ciclu menstrual. Post-menopauza se refera la perioada vietii care incepe la 12 luni dupa ultimul ciclu menstrual.

60%-80% din femei sufera doar de un disconfort minor in timpul menopauzei. Aproximativ 10%-20% nu au practic niciun simptom.

Varsta inaintata nu este singurul factor care determina aparitia menopauzei. Fumatul, de multe ori, poate duce la menopauza precoce. De asemenea, unele tipuri de interventii chirurgicale pot cauza menopauza. De exemplu, indepartarea uterului unei femei (histerectomia) va face ca ciclul menstrual sa inceteze, chiar daca ovarele inca vor produce hormoni.

Iata care sunt principalele schimbari care apar in organism la menopauza:

Schimbarile fizice. Femeile pot avea semne sau simptome diferite odata ce intra in aceasta noua etapa a vietii. Deoarece estrogenul este folosit de multe parti ale corpului, acesta va provoca fel si fel de reactii. Dar asta nu inseamna ca o femeie aflata la menopauza va avea toate sau cele mai multe dintre simptomele fizice. De fapt, unele dintre simptomele care apar in perioada menopauzei sunt un rezultat al imbatranirii, nu al modificarilor nivelului de estrogen. Printre aceste schimbari fizice se numara: caderea parului, pierderea masei osoase si cresterea in greutate.

Productia de estrogen ovarian. In timpul perimenopauzei, productia de estrogen de catre ovare scade la aproximativ 10% din nivelul estrogenului produs inainte de perimenopauza. La menopauza, ovarele nu mai iau in considerare semnalele de producere a estrogenului. Este modalitatea organismului de a indica faptul ca timpul de reproducere al femeii se apropie de final.

Bufeurile. Cel mai frecvent simptom al menopauzei sunt bufeurile. Acestea sunt senzatii bruste de caldura ce apar in partea superioara sau in tot corpul unei femei. Fata si gatul ei se inrosesc. Pe piept, spate si brate pot aparea pete rosii. De asemenea, femeile la menopauza se pot confrunta cu transpiratii puternice si cu tremuraturi. Cele mai multe bufeuri dureaza intre treizeci de secunde si zece minute.

Modificari in vulva, vagin si vezica. 

Vulva si vaginul sunt foarte receptivi la nivelurile de estrogen. Elasticitatea, lubrifierea si grosimea peretilor vaginali sunt afectate de scaderea estrogenului, iar tesuturile labiilor devin mai putin stimulate in timpul actului sexual. Membranele mucoase ale vaginului sunt deosebit de susceptibile la iritatii, leziuni minore si infectii, deoarece capacitatea de a produce lubrifiere scade. Grosi si moi in mod normal, peretii vaginali devin mai subtiri si mai tari in timpul menopauzei, la fel ca uterul. Mai mult decat atat, modificarile mucoasei uretrei si vezicii urinare pot provoca iritatii, ducand la o nevoie enervanta de a urina frecvent.