Menopauza

Simptome care pot identifica menopauza timpurie

Este foarte adevarat faptul ca sunt foare rare cazurile in care menopauza apare sub varsta de 40 de ani, insa pentru ca exista o posibilitatea ca aceasta sa apara trebuie luate in considerare cateva simptome care te pot ghida spre un raspuns, destul de cert, cu privire la acest proces.

Adesea, femeile care trec prin aceasta perioada, prin perioada de menopauza timpurie, sunt foarte demoralizate, mai ales ca functia reproductiva are cel mai mult de suferit in acest caz.

Cum iti dai, asadar, seama ca suferi de menopauza timpurie?

De-a lungul timpului, specialistii in domeniu, au cercetat si au descoperit cateva cauze, dar si efecte prin care iti poti da seama daca suferi sau nu de menopauza timpurie. Aceste semnale sunt transmise de corp atunci cand ovarele nu isi indeplinesc functia.

Printre acestea se remarca:

menstruatiile neregulate

bufeurile, adica transpiratiile abundente, mai ales pe timp de noapte

uscaciunea vaginala, care apare din cauza reducerii nivelului de esterogen

-si nu in ultimul rand, schimbarile bruste de dispozitie.

Daca ciclul tau menstrual nu isi face simtita prezenta pe o perioada mai lunga de un an, chiar daca varsta ta este sub 40 de ani, trebuie sa stii ca exisista posibilitatea identificarii menopauzei timpurie sau prematura.

De obicei, menopauza apare dupa varsta de 50 de ani, dar de fiecare data, exceptiile isi pot spune cuvantul.

Pe langa aspectele mentionate mai sus, care vin sub forma de informatie-semnal, exista si cateva cauze care pot declansa, in mod cert, menopauza prematura sau timpurie.

Medicii specialisti in domeniu ne comunica faptul ca menopauza precoce poate fi declansata chiar si de anumite tratamente medicale, chiar daca, de cele mai multe ori, cauzele unei astfel de declansari raman necunoscute.

De altfel, chiar si defectele cromozimiale pot sa duca la dereglarea functiei ovariene.

O alta cauza pe care doctorul Alan Copperman, medic specialist in infertilitate la Mount Sinai Hospital, o evidentiaza vizeaza partea de mostenire genetica. Astfel, daca mamele au intrat la menopauza devreme, cel mai probabil, si fiice lor vor intra la menopauza la aproximativ aceeasi varsta.

Si nu in ultimul rand, putem vorbi si despre partea de chimioterapie si radioterapie ca fiind o cauza a menopauzei timpurii, ca urmare a afectarii ovarelor, dar si despre partea de eliminare a ovarelor, femeile supuse interventiei fiind la fel de expuse perioadei premature de menopauza.

Aceste cateva simptome pot fi de folos in identificarea menopauzei premature. Ca urmare, ar fi indicat sa tii cont de acestea, mai ales daca menstruatia intarzie o perioada de un an sau mai mult.