Menopauza

Unghiile casante – un simptom neobişnuit al menopauzei

Felul în care arată unghiile ne spune spune foarte multe despre starea generală a sănătăţii şi despre anumite obişnuinţe alimentare.

Modificarea aspectului unghiilor la menopauză are drept cauză principală deshidratarea acestora aparută în urma dezechilibrelor hormonale. Unghiile sunt mai moi, mai fragile, devin casante şi se exfoliază. Deşi starea proastă a unghiilor poate fi determinată şi de un deficit de substanţe nutritive, în cazul menopauzei, de cele mai multe ori, aceasta are la bază nivelul scăzut al estrogenului. Acest fapt conduce la o stare generală de deshidratare care se manifestă prin piele uscată, par uscat şi fragil, dar şi unghii casante şi exfoliate.

Sursa foto Flickr

Pe lângă fragilizarea unghiilor, mai pot să apară şi alte tipuri modificări, cum ar fi neregularităţi ale suprafeţei acestora, formă convexă sau concavă, infecţii ale patului unghial sau la nivelul cuticulei. Inflamaţiile frecvente trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru tine şi este cazul să te prezinţi cât mai repede la medic.

Unghiile uscate pot să însemne doar un disconfort minor pentru unele persoane, dar există şi cazuri în care situaţia se poate agrava. De exemplu, dacă o unghie este casantă şi se rupe foarte uşor, patul unghial este mult mai expus infecţiilor fungice sau chiar virale.

Din nefericire, foarte multe femei la menopauză se confruntă cu apariţia unghiilor casante, un fenomen care oricum se instalează odată cu înaintarea în vârstă, dar este accentuat de dezechilibrul hormonal din această perioadă a vieţii.

Pe lângă cauzele hormonale, un deficit nutriţional şi anumite afecţiuni pot să influenţeze starea de sănătate a unghiei. Anumiţi nutrienţi, cum ar fi vitamina C, calciul, acidul folic, proteinele, fierul şi grăsimile nesaturate, contribuie major la dezvoltarea sănătoasă a unghiei. În acelaşi timp, stresul şi anxietatea pot încetini creşterea unghiei şi pot afecta structura acesteia.

Din fericire, restabilirea sănătăţii unghiei se poate face destul de uşor, fără eforturi majore.

Dacă unghiile sunt casante din cauza stresului şi a unei nutriţii deficitare, adoptarea unei diete echilibrate, bogată în proteine, grăsimi nesaturate şi vitamina C poate fi extrem de benefică.

Pentru cazurile mai grave, opţiunea ar fi tratarea cauzei directe – dezechilbrul hormonal ce determină deshidratarea unghiilor. Tratamentul de substituţie hormonală va fi administrat numai la recomandarea medicului şi sub o atentă supraveghere.